Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva i lijeska
  • 02.11.2021. 10:00

Pomažu razvoj voćarstva kroz nabavku sadnica i repromaterijala

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi održali su predavanje za voćare, učesnike projekta za nabavku sadnica šljiva i lijeske u opštini Mrkonjić Grad.

Foto: Bojan Kecman
  • 241
  • 35
  • 0

Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata u agraru, realizuju jedan takav pod nazivom: "Start up paketi za nabavku sadnica šljiva i lijeske", za šta će iz budžeta opštine biti izdvojeno osam hiljada konvertibilnih maraka, odnosno 20 odsto sredstava odobrenih na taj način, kaže Dijana Eremija iz Agencije za privredni razvoj.

Za voćare obezbjeđene sadnice i repromaterijal

Ostatak, tačnije po 40 odsto sredstava, finansiraju Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) i korisnici projekta, odnosno, proizvođači sa područja pomenute lokalne samouprave. Cilj koji se time želi postići je jačanje konkurentnosti seoskih domaćinstava posredstvom podrške malim poljoprivrednicima.

Start up paketi podrazumijevaju nabavku sadnica šljiva, analizu zemljišta, sistem za navodnjavanje, đubrivo i zaštitna sredstva za šta se prijavilo 17 farmera, zatim nabavku sadnica lijeske, analizu tla, sistem za navodnjavanje, hranjiva i preparate za zaštitu za sedam proizvođača, kao i sisteme za zalijevanje za dva poljoprivredna proizvođača sa teritorije opštine.

Sadiće se Savka očišćena od virusa

Jedan od uzgajivača koji su se prijavili za učešće u ovom projektu je Dragan Gašić, koji je ujedno i predsjednik Udruženja voćara Mrkonjić Grad.

I male proizvođače treba osposobiti da budu konkurentni

"Svi koji su konkurisali dobili su rezultate analize tla, koje su uzeli predstavnici opštine. Što se mene tiče planiram za sebe 100 sadnica lijeske i 200 sadnica šljiva i to sorte Požegača, odnosno, Savka, koja je očišćena od virusa", rekao nam je Gašić, ističući da uzgajivači sada znaju šta da dodaju u zemljište prije sadnje voćaka jer su im to pojasnili predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga, a na osnovu rezultata analize tla.

Dobar ovogodišnji rod šljiva

Milovan Ćućić, šef Područne jedinice Banja Luka u Resoru, pojasnio je budućim proizvođačima voća detalje o pripremi zemljišta za sadnju šljiva i lijeske i osnovnim principima zaštite i ishrane sadnica.

"Ono što se uradi prije i tokom sadnje, kada je riječ o pripremi tla i dodavanju stajnjaka i mineralnog đubriva, ključno je za budući razvoj biljaka. Ako se taj posao ne uradi kako treba kasnije će biti mnogo teško ostvariti visoke prinose koji mogu da donesu profit voćarima", napomenuo je Ćućić.

Milašinović: Šljiva rodila kao nikad ali ne mogu svima izaći u susret!

Inače, na području ove lokalne samouprave šljiva je odavno voćna vrsta koja je najviše zastupljena. U 2021. godini, nakon nekoliko sezona pauze, u većini sela rod je bio zadovoljavajući iako preovlađuje Požegača koja je osjetljiva na virus šarke.

Uprkos tome što su izbjegnuti kasni proljećni mrazevi, dugotrajan sušni period tokom ljetnih mjeseci uzrokovao je opadanje plodova. Ipak i u aktuelnoj sezoni u većini domaćinstava biće pekmeza i što je najvažnije za proizvođače ovog kraja - rakije šljivovice po kojoj je taj kraj nadaleko poznat.

Ovim projektom nastojaće se proširiti zasadi i povećati prinos šljiva na teritoriji opštine.


Tagovi

IFAD Agencija za privredni razvoj Sadnice šljiva Sadnice lijeske Dragan Gašić Dijana Eremija Milovan Ćućić Nabavka sadnica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.