Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice grada
  • 18.01.2022. 14:00

Podrinjski malinari još čekaju odštetu, prepolovljen rod

Proizvođači su razočarani jer plaćaju protivgradnu zaštitu koja nije djelovala zbog Euforovog helikoptera koji je bio u letu

Foto: Depositphotos/Ashtray25
  • 75
  • 5
  • 0

Uzgajivači malina iz Bratunca, Srebrenice i Milića još uvijek čekaju isplatu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, za štetu koju je 24. juna prošle godine izazvao grad. 

U pojedinim malinjacima stradalo je od 30 do 50 posto prinosa, što je gazdinstvima prepolovilo rod i prihode.

Zaštita nije djelovala

Kako je pojasnio predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet”, koje okuplja proizvođače s ovih podrinjskih općina, Ivan Stojanović protivgradna zaštita nije djelovala. 

Proizvođači su mnogo razočarani jer plaćaju protivgradnu zaštitu. Imali su dovoljno raketa, ali nisu dejstvovali zbog Euforovog helikoptera koji je bio u letu”, rekao je Stojanović. 

Grad umanjio prinose (Foto: Karolina Rastija)

Štete na malinjacima je utvrdila i općinska komisija u Bratuncu koja je obavila procjenu u toj lokalnoj zajednici.

Sve će se odraziti i na ovu godinu, a nikakve nadoknade još nema. Gradni oblak je prošao kroz sve tri općine, nisu sreća zahvaćena kompletna područja, ali je stradao dio svake od njih, najviše Bratunac”, kaže Stojanović. 

Pusta obećanja

Sve je dokumentirano i predato nadležnom ministarstvu, istakao je on, navodeći da su dobili obećanja od općine i Vlade RS, ali da je na tome sve i ostalo. Pozvao je nadležne da konačno poduzmu nešto i pomognu u saniranju nastalih šteta. 

"Premijer RS (Radovan Višković, op.a.) je bio u Bratuncu i pred novinarima i svima obećao da će biti sve nadoknađeno, međutim, od toga više nikad ništa nije ni pomenuto ni poduzeto. Načelnik općine Bratunac (Srđan Rankić, op.a.) je obećao da će ponovo poslati urgenciju prema Vladi RS", istakao je Stojanović. 


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Malinari Udruženje malinara Vilamet Bratunac Srebrenica Milići Ivan Stojanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.