• OPG Vesna Bašić
  • 07.08.2016. 18:00

Mreža spasila sezonu, očekuju do 60 t/ha jabuke

Voćarstvo je prepoznato kao prioritetni sektor i u Programu ruralnog razvoja te je nužno udruživanje voćara kako bi imali uspješniji nastup na tržištu.

Foto: OPG Bašić
  • 3.539
  • 170
  • 0

U podizanje nasada jabuke i kruške na ukupnoj površini od 8 hektara, s protugradnom zaštitom i navodnjavanjem kao i nabavku voćarske mehanizacije (traktor, atomizer, malčer, platforme za branje).

OPG Bašić Vesna iz Darde u Baranji uložio je čak 3.451.078,27 kuna. Iz IPARD-a su, pak, povukli polovicu uloženog novca odnosno 1.714.067,09 kuna.

Voćnjaci obitelji Bašić nalaze se u Dardi i Čemincu u Baranji

Povrat polovice uloženog, kaže nam Ivan Bašić, išla je prilično brzo. Prijavili su, kontrola je obišla voćnjak i za 15 dana su novci bili na računu. Međutim, dok su završna kontrola i isplata IPARD sredstava išle dosta brzo, cijela procedura od prijave na natječaj pa do isplate novca trajala je preko tri godine.

Krčenje i pomlađivanje voćnjaka

"Voćnjake koji se nalaze u Dardi i Čemincu, podigli smo još prije 16 godina, a s novih 8 u koje smo uložili, imamo ukupno 24 hektara od čega je na osam hektara zasađena kruška, a na ostalom jabuka", kaže Ivan Bašić računajući da na svom OPG-u imaju barem 78.000 stabala. Ako se uzme da u prosjeku na hektaru imaju oko 3.500 stabala.

Pun urod, pak, očekuje na 13-14 hektara. Jabuka 50-60 tona po hektaru, a krušaka 25-30 t/ha. Naime, pet hektara voćnjaka trenutno krče i pomlađuju, dva ove godine neće dati ništa, a na tri hektara očekuju prinos od 10 tona po hektaru.

Voćnjaci su pod mrežom

Dobar urod očekuju i zbog činjenice da je cijeli voćnjak pod mrežom i u sustavu navodnjavanja tako da većih šteta od nevremena s tučom koji je u nekoliko navrata poharao slavonske i baranjske voćnjake.

Nužno je udruživanje voćara

"Malo nam je proljetni mraz ugrozio voćnjak, no dobro je bilo kako se činilo. Nije toliko loše", kaže nam Ivan koji je u voćnjaku, naglašava, 24 sata dnevno. Jednostavno uživa u prirodi i bogatstvu koje daje. Na OPG-u inače vrijedno radi cijeli obitelj, a idared, galu, zlatni delišes, granny smith i druge vrste jabuka te nekoliko vrsta krušaka već godinama predaju Agrofructusu i Moslavina voću.

"Voćarstvo je prepoznato kao prioritetni sektor i u Programu ruralnog razvoja te je nužno udruživanje voćara kako bi imali uspješniji nastup na tržištu", kaže Goran Kovačević, konzultant iz Agro-Kovačević čija je firma savjetovala OPG Bašić.

S obzirom na prevrtljivo vrijeme koje je posljednjih godina donijelo nekoliko nevremena s tučom, zaštita voća mrežom je obavezna, želi li se imati uspješnu berbu.

Foto: OPG Bašić


Tagovi

OPG Bašić Ivan Bašić Darda Čeminac IPARD Voćnjaci Jabuke Kruške


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Agro-Kovačević

Vijenac Dinare 2, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: 031 782 051, e-mail: agrokova@gmail.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi