Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 06.08.2021. 12:00

Malina: 8KM/kg za polku, isplata odmah po isporuci - Je li ovo konačna cijena?

Ni najveći optimisti nisu mogli ni zamisliti kakav skok vrijednosti u otkupu se desio ove godine. Pojedini otkupljivači nude ugovorenu cijenu od čak osam KM po kilogramu, za sortu polka.

Foto: Sanja Dovečer
  • 3.910
  • 1.374
  • 0

"Crveno zlato" ponovo je zasijalo u punom sjaju. Ovo će sigurno za malinare biti sezona sa rekordnim otkupnim cijenama. Ako se vratimo samo par godina unazad, kada ništa drugo osim niskih otkupnih vrijednosti nije moglo zaustaviti ekspanziju zasada ove voćne vrste u našoj zemlji pa do ove 2021. - mnogo toga se promijenilo u malinarstvu.

Širenje proizvodnje, novi zasadi, dobri urodi i onda takav pad otkupne cijene koja je išla i do 1,5 KM za jedan kilogram rezultiralo je krčenjem i uništavanjem stotina hektara zasađenih površina. Poljoprivrednici su se okrenuli drugim kulturama. Međutim prije dvije godine njihov blagi porast, zatim prošlogodišnje od oko 3,5 do 4 KM/kg ponovo su vratile vjeru u proizvodnju maline.

Ni najveći optimisti nisu mogli ni zamisliti kakav skok vrijednosti u otkupu se desio ove godine. Pojedini otkupljivači nude ugovorenu cijenu od čak osam KM po kilogramu, za sortu polka.

Koji je pravi uzrok visokih otkupnih cijena ?

Niko još od zvaničnika pa čak ni otkupljivača nije jasno obrazložio nagli skok cijena. Jednostavno potražnja za malinom je ogromna, naročito iz Njemačke i Turske. Ovakav trend iznenadio je i hladnjačare, a rekordne otkupne cijene - malinare. Šta se desilo na tržištu, koje zemlje i regije su zakazale ostaje samo da se nagađa. Evidentno je da su klimatske promjene i slabiji urod u vodećim svjetskim zemljama prepolovile prinose.

Malina: 6,82 KM/kg za sortu miker, do kojeg iznosa će cijene rasti?

Sve to je išlo domaćim hladnjačarima na ruku. Prije, zemlje, poput Poljske ili Srbije bile su te koje su diktirale cijenu na tržištu. Bukvalno dok isprazne i zadnji kilogram iz svojih hladnjača, Bosna i Hercegovina je čekala i dobijala naknadno nisku, kada je tržište već bilo preplavljeno pomenutom voćkom. Je li ove godine obrnuta situacija pa više ne moramo da čekamo, već malina ide odmah za izvoz ?!

Međutim nestanak velikog broja malinjaka od prije tri godine, u ovakvoj situaciji kada se traži svaki kilogram te jagodaaste vrste, itekako se osjeti. I to je zasigurno jedan od dodatnih razloga većih otkupnih cijena.

Dodatni stimulansi za malinare ?

Potražnje za izvozom ima. Ponude su više nego dobre, međutim u takvoj jednoj dobroj situaciji domaći otkupljivači se bore za svaki plod. Firma "Voćar piramida" već dugi niz godina proizvodi, prerađuje i izvozi razno voće, a ove sezone malina je u fokusu.

"Imamo ponudu iz Turske, 20 tona maline za izvoz. Radimo sve da osiguramo te količine kako bi sklopili ugovor i ispoštovali kupca, a radi se o sorti polka, za koju naša firma odmah pri isporuci plaća osam KM/kg", kaže za Agroklub vlasnik, Suljo Selimović, te dodaje da je ovo idealna cijena da i voćari mogu zaraditi, te dio ostatka zarade uložiti u nove zasade, ali i da obnove mehanizaciju kako bi imali još bolji kvalitet plodova.

Sezona je već neko vrijeme u punom jeku. Pojedine sorte završavaju dok se kod drugih tek kreće sa berbom. Ostaje da se vidi je li ovo konačna, a svakako već jeste rekordna otkupna cijena za tu vrstu.

Osim povoljnog otkupa, proizvođači u zavisnosti od kantona, mogu očekivati i dodatne stimulanse u vidu poticaja ove godine, što je dobar dodatni motiv za iduću sezonu i ponovo širenje uzgoja navedenog voća.


Tagovi

Cijene maline Otkupna cijena Proizvodnja maline Sorta polka Suljo Selimović Malinari Hladnjačari Berba maline Izvoz Tržište


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.