Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 25.08.2021. 14:00

Kupina dostigla 400 dinara za kilogram, cena šljive "nerealna"?

Rod srpskog voća je prepolovljen, a krajnja posledica biće deficit i izuzetno skupa suva šljiva u marketima.

Foto: Depositphotos/LCalek
  • 4.603
  • 819
  • 0

Ove godine cena i maline i kupine dostigla je cifru i do 400 dinara što mnogi nisu očekivali. Opština Rekovac je poljoprivredna opština poznata po voćarstvu, a u centralnoj Srbiji razlikuje se od ostalih po tome što ima veću proizvodnju ovog voća, prenosi RTV. Površine pod ovim voćem menjaju se iz godine u godinu zbog nestabilne i niske cene pa su mnogi voćari prepolovili svoje zasade.

Rod je dobar, ali zbog visokih temperatura i nedostatka padavina primećeno je da kupina kasnije zri za branje. Inače, levački kraj je poznat kao kraj koji je dobar za podizanje zasada pod voćem zbog brdskog reljefa i plodne zemlje.

"Naša opština ima oko 1.100 hektara pod šljivom koja ima izuzetno dobru cenu od 40 do 50 dinara ove godine", kaže predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević za RTV.

Teška sezona za šljivu - rod dobar za preradu

Rod je, međutim, prepolovljen, a krajnja posledica biće deficit i izuzetno skupa suva šljiva u marketima, pišu Večernje novosti.

"Ove paprene cene, da čačanka i stenlej se otkupljuju za sušenje ili rakiju po 40 dinara, a da konzumna šljiva u gajbicama pripremljena za rusko i nemačko tržište bude već 50 dinara, zaista se ne pamte. S druge strane, međutim, dovešće do bitnih pomeranja na tržištu jer je ipak nerealno da cena sirovine bude ovako visoka", kaže za ovaj medij Goran Simić iz Gornjeg Crniljeva, jedan od najvećih proizvođača i snabdevača u Srbiji.


Tagovi

Cena kupine Rod šljive Cena šljive Goran Simić Aleksandar Đorđević Prerada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D