Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 28.09.2018. 10:15

Kada početi sa berbom jabuka?

Pravovremenom berbom, smeštanjem i čuvanjem plodova, oni postepno dozrevaju i plasiraju se na tržište u trenutku kada je cena najpovoljnija.

Foto: Pixabay / Creative Commons
  • 7.094
  • 56
  • 0

Istraživanja pokazuju da se u Srbiji godišnje pojede oko 14 kg jabuka. Možda je razlog tome staro verovanja da je jabuka na naš jelovnik stigla pravo iz raja i simbol je večne mladosti. Ona u sebi sadrži vitamine A, E, B1, B2 i vitamin C, a pozitivno deluje na srce i krvne sudove štiteći naš organizam od štetnih materija. Najzastupljenije sorte jabuka na našim prostorima su: zlatni delišes, ajdared, greni smit, crveni delišes. Ipak, da bismo uživali u njenim plodovima, moramo znati kada je pravo vreme da počnemo sa berbom istih tih plodova.

Pravovremena berba izuzetno važna

Pravovremena berba jabuka izuzetno je važna. Proizvođači moraju izvesti određene postupke kako bi kvalitetne plodove plasirali kupcu.

"Sama operacija berbe, ukoliko se izvede prerano, ili prekasno, direktno utiče na dužinu čuvanja plodova, i kasnije konzumaciju. Prerana berba jabuka, u vreme kada se plodovi nalivaju, može uticati na smanjenje težine roda i do 15%. Takođe, ukoliko su plodovi prerano ubrani, slabije su obojeni, što direktno utiče na njihov plasman. Kod zlatnog delišesa imamo situaciju da prerano ubrani plodovi znaju da se smežuraju, znači samim tim mnogo se kraće čuvaju", ističe Dejan Marinković iz Savetodavne stručne službe Padinska Skela.

Metode za određivanje vremena berbe jabuka

Prekasna berba dovodi do bolesti ploda

Prekasno izvedena berba utiče na pojavu fizioloških bolesti i opadanja plodova, a tržište ima neumoljive kriterijume po pitanju samog izgleda ploda, i kvaliteta.

"Da bi proizvođači mogli da ocene u kom trenutku da uberu plod, potrebno je sprovesti određene metode za određivanje pravovremene berbe, jedna od tih metoda je određivanje vremenskog perioda od TE stadijuma do same berbe. TE stadijum je trenutak kada dolazi do obrazovanja unutrašnjeg udubljenja ili peteljkinog udubljenja u plodu. On se obično dešava između primarne i sekundarne faze razvoja ploda, u trenutku kada plod počinje da naliva, u drugoj etapi razvoja ploda, tj. za četiri do šest nedelja po punom cvetanju, i upravo taj period od početka obrazovanja peteljki do udubljenja i same berbe je specifičan, i vrlo malo se menja tokom godine", kaže Marinković.

Slatkoća ploda bitan faktor

Između ostalog, i određivanjem čvrstoće ploda može da se utvrdi kada je vreme za berbu. Taj postupka određuje se na osnovu nivoa šećera u plodu. U savremenim voćarsko razvijenim zemljama pravovremena berba se određuje najčešće kombinovanjem svih ovih metoda. Treba napomenuti da plodovi jabuke imaju sposobnost dozrevanja, tako da pravovremenom berbom, smeštanjem i čuvanjem oni postepno dozrevaju i plasiraju se na tržište u trenutku kada je cena najpovoljnija.


Tagovi

Jabuke Berba Vreme berbe jabuka Dejan Marinković Padinska Skela


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]