Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva i nektarina
  • 24.05.2019. 16:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Jovan Pavlović: Proređivanje plodova breskve - samo ručno!

"Postoji ručno i mašinsko proređivanje, ali mašinsko nije bolja opcija, jer se skidaju cvetovi, pa kad bude mraza, ako smo skinuli cvetove mašinski, posle mraza može sve da otpadne i ništa nismo uradili. To što je ostalo - to će da izmrzne, ovako, ručnim proređivanjem, znamo šta je ostalo", tvrdi Jovan Pavlović iz Blaznave.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.457
  • 459
  • 0

Proređivanje plodova breskve je pomotehnička mera koja se obavlja da bi se regulisala opterećenost voćke rodom i kako bi se dobio krupan i kvalitetan plod. Stručnjaci kažu da breskvu treba prorediti 20 do 30 dana nakon oplodnje i to kada plodovi dostignu veličinu sitnog oraha. Jovan Pavlović iz Blaznave, baš ovih dana proređuje plodove u svojim zasadima breskve.

"Proređivanje se radi tokom druge polovine maja, mada zavisi od godine. Plodovi treba da budu 20mm - 25 mm. Proređivanje se radi da bi se dobio kvalitetan i krupan plod i ako se ne bi proredili plodovi bi bili sitni, što nije poželjno", kaže Jovan.

Voćar iz Blaznave obrađuje 10 vektara zasada 

Voćar iz Blaznave, poznatog voćarskog kraja opštine Topola, obrađuje 10ha voćarskih zasada, najviše jabuke i breskve i ostalo trešanja, šljiva i višanja. Kaže da je za neke kulture oprašivanje ove godine bilo dobro, a za neke nepovoljno. Kad su vremenski uslovi naklonjeni, veliki broj cvetova bude oprašen, pa bude i dosta roda, koji kao kod nektarine može biti izrazito krupan i opterećujuć za granu.

"Ja imam Galdezi i Fantazija nektarine, one spadaju u srednju ranu sortu. Tu ostavljamo od tri do pet plodova, ali zavisi koliko je duga grana, pa se naizmenično ostavljaju plodovi razmaka 15cm. Desi se, ako se plodovi ne opraše dobro, da na grani budu dvojke. Onda se ne gleda raspored, već se skidaju plodovi dvojke, pa se ostavi koliko ostane. Međutim, sad je problem bio prolećni mraz, pa su se nektarine same proredile. Imam kasniju sortu breskve koja stiže polovinom avgusta, to je Halova pozna, ona se dobro oprašila i tu ćemo raditi proređivanje".

Jovan Pavlović iz Blaznave ovih dana proređuje plodove u svojim zasadima breskve

Proređivanje pre formiranja koščice

Proređivanje se obavlja pre formiranja koščice; kod ranih sorti težine ploda do 100gr, na grani se ostavlja do pet plodova, a kod srednje poznih i poznih, gde plodovi dostignu i do 200gr ostavlja se tri do četiri ploda. Postoje vrste voća koje samo odbacuju pojedine plodove i na taj način se same proređuju, takođe proređivanju mogu dobrineti i vremenski uslovi poput mraza, a inače plodovi breskve se mogu prorediti: hemijski, ručno ili mašinski.

"Postoji ručno i mašinsko proređivanje, ali mašinsko nije bolja opcija, jer se skidaju cvetovi, pa kad bude mraza, ako smo skinuli cvetove mašinski, posle mraza može sve da otpadne i ništa nismo uradili. To što je ostalo - to će da izmrzne, ovako, ručnim proređivanjem, znamo šta je ostalo", tvrdi poljoprivrednik iz Blaznave.

Breskvin trips - štetočina koja je sve aktuelnija

Uz proređivanje i rezidba i to tri puta 

Proređivanje plodova breskve često nije dovoljna mera, već se obavlja i rezidba i to tri puta. "Tri puta režemo; prvi put kad spadne list - kad su prvi mrazevi, pošto breskva rađa na mladarima, ovogodišnjim granama, ostavi se većina mladara. U oktobru skinemo neki veći deo, i onda pred cvetanje ili za vreme cvetanja, režemo drugi put i onda kad  je zelena rezidba, radi se treći put, 10 dana pred branje, skidaju se debeli mladari ili vodopije. Ta zelena rezidba se radi da bi se unutrašnjost osunčala, jer grane koje se ne osunčaju, dogodine nemaju rod. Plod dobije boju i bolje provetravanje".

Ove godine Jovan očekuje prosečan rod 

Na pitanje, kakav rod breskve očekuje ove godine, Jovan Pavlović kaže prosečan. "Prošle godine imali smo problem sa gradom, kada nam je bilo 100% štete u zasadima. Međutim, stabla su se oporavila do sad - više je plod pretrpeo, ove godine očekujemo prosečan rod".


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Uzgoj breskve Breskva Proređivanje breskve Galdezi Fantazija nektarine Jovan Pavlović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao