Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljivina osa
  • 14.03.2021. 10:00

Imaga šljivine ose javljaju se krajem marta - suzbite je na vreme

Štetu pričinjavaju larve hraneći se u unutrašnjosti plodića, pri čemu dolazi do njihovog opadanja, navodi stručnjak za zaštitu bilja PSSS Negotin Slavica Svetozarević.

Foto: Bigstockphoto/Valentyn_Volkov (ilustracija)
  • 316
  • 31
  • 0

Šljivine ose se javljaju svake godine u različitom intezitetu zavisno od kimatskih uslova. U godinama kada je suvo i toplo vreme u fazi pre i tokom cvetanja šljive može doći do povećanja brojnosti ovih insekata, što može dovesti do smanjenja prinosa šljive za 30-40 odsto, pa i do 90 odsto.

Štetu pričinjavaju larve hraneći se u unutrašnjosti plodića, pri čemu dolazi do njihovog opadanja, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Negotin Slavica Svetozarević.

Crna i žuta šljivina osa mogu da ugroze 90% ploda

Kako smo ranije pisali, ako je neposredno pre i tokom cvetanja šljive vreme suvo i toplo, napad je jak i može biti izgubljeno i 90 odsto plodova, a ako je u ovoj fazi vreme hladno i vlažno, napad je obično slab. Oštećeni plodovi se vrlo lako prepoznaju po crnim tačkicama, koje predstavljaju mesto ubušivanja larve u unutrašnjost.

Imaga se javljaju krajem marta ili početkom aprila. Crna šljivina osa je veličine oko pet milimetara, glava, grudi, trbuh i legalica su crne boje sa smeđim pipcima. Noge su smeđe žućkaste boje, a krila providna sa smeđom nervaturom. Žuta šljivina osa je malo veća od crne. Glava, grudi i trbuh su žuto-smeđe boje, a noge su otvoreno žute boje, opisuje stručnjak za zaštitu bilja.

Larve tokom svog razvoja oštete četiri do pet plodova

Tokom godine ose razvijaju jednu generaciju. Prezimljavaju u stadijumu larve. U proleće pojavljuju se insekti i tada ženke polažu jaja na čašične listice cvetova. Iz jaja se pile larve koje se odmah ubušuju u tek zametnute plodove. Larve tokom svog razvoja oštete četiri do pet plodova. Oštećeni plodovi otpadaju, a odrasle larve odlaze u zemljište (na pet-šest centimetara dubine) gde prezimljavaju.

U cilju suzbijanja šljivine ose primenjuju se preventivne i hemijske mere zaštite. Od preventivnih mera koristiti obradu zemljišta oko voćaka u jesen kako bi se smaljila brojnost prezimelih larvi za narednu godinu. Hemijske mere zaštite primenjuju se u vreme piljenja larvi kada se zasad šljive nalazi u fazi precvetavanja (u odsustvu oprašivača).

Od insekticida koriste se preparati na bazi aktivne materije deltametrin. Prilikom primene pesticida obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača, naglašava Svetozarevićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Crna šljivina osa Žuta šljivina osa Imaga Oštećeni plodovi Slavica Svetozarević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer