Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje kajsije
  • 28.01.2019. 11:00

Apopleksija kajsije: Kako ju prepoznati, kako spriječiti i liječiti?

Da bi se štete od apopleksije umanjile ili potpuno otklonile, a na osnovu determinisanih i utvrđenih uzročnika, potrebno je sprovoditi odgovarajuće preventivne ili kurativne mjere zaštite.

Foto: Pixabay/_Alicija_
  • 1.232
  • 30
  • 0

Termin apopleksija označava iznenadno, prijevremeno sušenje stabala kod intenzivnog uzgoja kajsije.

Riječ je o kompleksnoj pojavi koja zavisi od niza faktora koji, pojedinačno ili zajedno, utiču na njeno ispoljavanje. Ova pojava je najveći problem u proizvodnji kajsije i dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost, uopće,  gajenja ove voćke.

Simptomi prijevremenog sušenja stabala kajsije

Simptomi mogu biti različiti u zavisnosti od toga šta je uzročnik ove pojave. Oni se manifestuju u vidu spoljašnjih promjena na stablu, kao i unutrašnjih anatomskih promjena. Najtipičnija spoljašnja promjena koja se zapaža je sušenje lišća. Lišće se prvo uvija, zatim naglo vene i suši se. Sušenje se najčešće dešava u proljeće, odmah nakon cvjetanja ili nešto kasnije u toku vegetacije, obično u maju ili junu. Sušenje može da nastupi u roku od nekoliko dana, na dijelu krune ili u cijeloj kruni. Ponekad se sušenje dešava etapno u toku jedne ili više godina. Sušenju može prethoditi pojava hloroze lišća u prethodnoj vegetaciji ili raniji završetak vegetacije u jesen prethodne godine. Najčešće se javlja kod stabala starosti 5-20 godina.

Na presjeku grana ili debla zahvaćenih sušenjem uočava se da tkiva (floem, kambijum i ksilem) dobijaju braon boju. Širenjem promjene boje tkiva, naročito kada je nastalo kružno oštećenje tkiva, dolazi do prekida cirkulacije sokova i naglog sušenja oštećenih grana ili čitavih stabala. Ako je zahvaćen samo dio grane, kao simptomi se mogu javiti ispucalost kore, stvaranje rak-rana i pojava smolotočine. Ima slučajeva da povrijeđeno mjesto zaraste i da takvo stablo relativno dugo živi i normalno rađa.

Uzročnici apopleksije

U literaturi postoje dva pristupa objašnjenju pojave prijevremenog sušenja stabala kajsije. U Istočnoj i Centralnoj Evropi se smatra da je primarni uzrok apopleksije ekološko-fiziološke prirode. U Zapadnoj Evropi, Americi i Australiji na prvo mjesto se stavljaju patogeni kao uzrok sušenja stabala. Prema savremenom shvatanju pojave prijevremenog sušenja stabala kajsije, umjesto općeg termina "apopleksija", potrebno je identifikovati uzročnika sušenja i koristiti precizne dijagnoze kao npr. bakteriozni rak, citosporoza, verticilioza i sl.

Koji faktori utiču na prijevremeno sušenje stabla kajsije?

Na pojavu prijevremenog sušenja kajsije utiče veliki broj faktora ekološko-fiziološke prirode od kojih su najznačajniji: izmrzavanje, suša, suvišna vlažnost zemljišta, nedovoljno kompatibilne podloge, nedovoljna i neblagovremena primjena agrotehničkih mjera.

Mjere zaštite

Prijevremeno sušenje stabala kajsije može se spriječiti ili bar umanjiti samo primjenom preventivnih mjera.

Da bi se štete od apopleksije umanjile ili potpuno otklonile, a na osnovu determinisanih i utvrđenih uzročnika, potrebno je sprovoditi odgovarajuće preventivne ili kurativne mjere zaštite. Neke od mjera bi bile: sadnja kajsije na zemljištu gdje je odgovarajući nivo podzemnih voda, biranje i selekcija sorti sa dužim mirovanjem, biranje kopatibilnih podloga sa dužim mirovanjem koje će uticati na epibiota, odgovarajuća visina kalemljenja, pravilna i blagovremena primjena agrotehničkih mjera, sprečavanje nastajanja ozljeda preko kojih bi se ostvarila zaraza, uklanjanje, spaljivanje i uništavanje zaraženih dijelova.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine i... Više [+]

Tagovi

Kajsija Apopleksija Uzgoj Sušenje Prijevremeno sušenje Voće Preventivne mjere


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.