Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 07.06.2018. 16:15

Vreme je za suzbijanje američkog cvrčka!

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Evropi, a za njeno širenje je zaslužan američki cvrčak.

Foto: HPŠSS
  • 1.948
  • 114
  • 0

Obilaskom terena i pregledom vinograda utvrđena je pojava prvih larvi američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), a uočeni su i prvi simptomi zlatne žutice vinove loze (Flavescence doree). To je najopasnija bolest vinove loze u Evropi, ne samo kao fitoplazmatska bolest nego kao bolest uopšteno. Brzo se širi i poprima razmere epidemije

Velike su štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih čokota. Za epidemijsko širenje zlatne žutice vinove loze u vinogradima odgovoran je prirodni vektor, američki cvrčak, koji je prenosi hranjenjem sa zaraženih čokota na zdrave. Epidemijsko širenje zlatne žutice nastupa samo u vinogradima gde su istovremeno utvrđeni i prisutni štetni organizmi Grapevine flavescence doree MLO i američki cvrčak.

Zlatna žutica se nalazi na EPPO A2 listi karantinskih bolesti zbog rizika od širenja u zemlje gde bolesti žutice vinove loze nisu poznate i utvrđene.

Suzbijanje američkog cvrčka na vinovoj lozi - mogućnosti i ograničenja

Simptomi žutica vinove loze 

Simptomi žutica vinove loze na obolelom čokotu pojavljuju se najčešće krajem juna, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom čokotu, ali mogu zahvatiti samo njegove delove. Na zaraženom čokotu, pupoljci ne kreću u proleće ili kreću kasnije od zdravih. Porast zaraženih mladica je usporen, internodiji su znatno kraći dok neki delovi lista atrofiraju. Odrvenjavanje mladica je poremećeno, tj. mladice pred kraj leta ili početkom jeseni ne odrvenjavaju, već ostaju zelene, pa se tokom zime smrzavaju i propadnu. 

Listovi na obolelim čokotima postaju čvrsti, boja im se menja i lako se uvijaju. Listovi belih sorti prvo dobijaju žućkastu boju, dok kod crnih sorti dobijaju crvenu boju. Lišće je zbog nagomilavanja šećera krto, pa se kod stiskanja rukom drobi, za razliku od zdravog lista, koji se gužva. Listovi poprimaju kopljast izgled.  Zaraženo lišće razvija se ranije, ali otpada kasnije od nezaraženog. 

Tokom leta, uz glavnu žilu, javljaju se krem pege, a potom i nekroza. Celi čokoti, posebno kod crnih sorti, povremeno menjaju boju i postaju crveni, zbog čega se ta bolest naziva i "crvenilo vinove loze".

Razvoj američkog cvrčka

Američki cvrčak ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u obliku jaja uloženih u koru dvogodišnje mladice u malim grupama (2-4 jaja) ili u nizu od 10-12 jaja. Prve larve iz jaja počinju da izlaze sredinom maja i naseljavaju mladice na donjem delu čokota. Larve se hrane uzimajući hranjive materije iz floema (tkiva), a zadržavaju se na donjoj strani lišća, ponekad na lisnim peteljkama. Tokom razvoja, larve prolaze kroz pet razvojnih stadijuma, od kojih svaki traje 10 dana. Tokom prva tri stadijuma larve su sivkasto-bele, dok u četvrtom i petom stadijumu ima šare na leđnoj strani, sa vidljivim začecima krila. Razvoj larvi traje do početka jula, ukupno 50 dana. Odrasli oblici na vinovoj lozi javljaju se od početka jula, te se zadržavaju do kraja septembra, svake godine u drugo doba, zavisno od prosečnih temperaturnih vrednosti.

Odrasli oblik cvrčka prati se postavljanjem žutih lepljivih ploča krajem juna ili početkom jula.

Suzbijanje vektora - američkog cvrčka

S obzirom na to da nema mogućnosti kurativnog suzbijanja uzročnika bolesti i da oboleli čokoti vinove loze ostaju trajno zaraženi, preventivne mere sprečavanja zaraze sastoje se u suzbijanju vektora. Obavezno je suzbijanje američkog cvrčka insekticidima u najmanje dva tretiranja: nakon cvetanja u prvoj polovini juna do trećeg razvojnog stadijuma larve, te početkom jula tj. dve do tri nedelje nakon prvog tretiranja (Tabela 1.). Treće tretiranje obavlja se krajem jula ili početkom avgusta, ako se tokom jula ulovi nedeljno četiri ili više odraslih oblika po jednoj žutoj ploči.

Tabela 1. Insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka u vinogradima

Hemijska grupa

Aktivna materija

Preparat

Primena tokom vegetacije

Karenca

Neonikotinoidi

Tiametoksam

Actara WG

3

28 dana

Sintetski piretroidi

(NE U CVETANJU!)

Deltametrin

Decis 2,5 EC

1

21 dan

Esfenvalerat

Sumialfa SL

1

21 dan

Cipermetrin

Cythrin max

1

21 dan

Sintetski piretroidi i organo fosfati

Cipermetrin+ klorpirifos etil

Nurelle D EC

1

21 dan

Chromorel-D

1

21 dan

Organo-fosfati

Klorpirifos- metil

Reldan 22 EC˟

2

21 dan

Biljni insekticid

Piretrin

Asset

(ekološko vinogradarstvo)

2

2 dana

Obavezno je i obavljanje fitosanitarnih mera koje podrazumevaju krčenje i uništavanje zaraženih čokota u nekim slučajevima čak i čitavih vinograda. Vlasnici vinograda ili rasadnika vinove loze obvezni su da tokom vegetacije vozuelno pregledaju vinograd.

Autor: Petra Pozder  mag. ing. fitomedicine


Tagovi

Vinograd Američki cvrčak Zaštita Zlatna žutica vinove loze