Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa
  • 08.09.2022. 13:30

Vlada FBiH traži produženje zabrane izvoza drvnih sortimenata

Vlada FBiH smatra kako je neophodno produžiti važenje ove odluke, jer sezona grijanja počinje od oktobra i sasvim je izvjesno očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima.

Foto: Depositphotos/trofalena
  • 105
  • 40
  • 0

Vlada FBiH prihvatila je prijedlog Federalnog ministarstva trgovine za produženje važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine do 31. decembra 2022. godine.

Vijeću ministara BiH će biti upućena inicijativa da zaduži Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u što kraćem roku, a ne kasnije od petnaest dana od njenog usvajanja, pripremi i uputi na razmatranje i odlučivanje odgovarajuću odluku, a kojom bi zabrana izvoza bila određena i za drvene brikete.

Omogućen izvoz drvenih briketa iz BiH - nema domaćih kupaca

Također je navedeno da Vlada FBiH smatra kako je neophodno produžiti važenje ove odluke, jer sezona grijanja počinje od oktobra i sasvim je izvjesno očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima.

"Produženje važenja Odluke je u funkciji zaštite interesa građana, fizičkih i pravnih osoba, kao i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite koji koriste ovu vrstu energenta", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Ministarstvo zaprijetilo Šumama RS: Građani ne smiju ostati bez grijanja!

Imajući to u vidu, dalje navode, u predstojećoj sezoni grijanja bi, zabranom izvoza do kraja godine, bilo osigurano uredno snabdijevanje ogrjevnim drvetom i peletom, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača, uz socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost primjerenu ekonomskoj realnosti u BiH


Tagovi

Ogrjev Drvo Drvni sortimenti Cijene orgjeva Vlada FBiH Vijeće ministara Grijanje Briketi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]