Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o nacionalnim parkovima
  • 05.07.2015. 13:30

Uskoro u proceduri predlog proširenja NP Tara

U prvoj fazi projekta “Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjimaˮ koji je realizovan na oglednoj površini od 6.000 ha na području Nacionalnog parka Tara, spašeno je 330.000 stabala.

  • 115
  • 4
  • 0

"Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, kojim je planirano proširenje Nacionalnog parka Tara na područje Zaovina, kao i Izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode, naći će se u skupštinskoj proceduri u septembru", najavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom posete, Nacionalnom parku Tara, gde se sasttala sa upravljačima ovog zaštićenog dobra i razgovarala o aktuelnim pitanjima u oblasti zaštite prirode.

Spašeno 330.000 stabala

Tom je prilikom istaknuto kako je ministarstvo u toku 2014. godine sufinansiralo prvu fazu projekta "Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima" koja je realizovana na oglednoj površini od 6.000 ha na području Nacionalnog parka Tara. Cilj projekta je pronalaženje uzroka sušenja šuma, ali i rešenja koje bi sprečilo dalje širenje ove pojave. Kao rezultat prve faze projekta, spašeno je 330.000 stabala ili približno 30.000 m3 drvne mase.

U Srbiji je 6,3 % površina pod zaštićenim područjima

"Zaštićena područja u Srbiji obuhvataju 6,3 % površine, a prioritet našeg Minstarstva u oblasti zaštite prirode je povećanje ove teritorije na 12 posto. Područja od nacionalnog interesa koja su u direktnoj nadležnosti Ministarstva ima 68, od toga 5 nacionalnih parkova, 4 parka prirode, 7 predela izuzetnih odlika, 19 spomenika prirode i 33 stroga, opšta i specijalna rezervata prirode", rekla je ministarka.

Područje planine Tara prvi put proglašeno za Nacionalni park 1981. godine Zakonom o Nacionalnom parku Tara i obuhvata površinu od 19.175,00 ha na teritoriji opštine Bajina Bašta, a upravljanje Nacionalnim parkom povereno je Javnom preduzeću Nacionalni park Tara, Bajina Bašta, koje konstantno unapređuje i promoviše ovo značajno područje.

Čuvarima zaštićenog područja status službenog lica

"U toku 2014. godine donet je Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja i Pravilnik o službenoj odeći čuvara zaštićenog područja, kojim je propisan jedinstven izgled službene odeće za čuvare svih zaštićenih područja, čime će se postići njihova prepoznatljivost ali i promocija, jer su čuvari lica koja direktno predstavljaju zaštićeno područje i upravljača na terenu, daju potrebne informacije o vrednostima područja ali i o dozvoljenom ponašanju posetilaca", rekla je Bogosavljević Bošković i najavila da je u planu izmena zakona o zaštiti prirode, kojom će čuvari zaštićenog područja dobiti status službenog lica, iz razloga što su postojeća ovlašćenja čuvara često nesprovodiva na terenu.

Ministarka je sa saradnicima obišla i rezervat prirode Crveni potok, uređenu stazu za osobe za invaliditetom "Sovina učionica", vidikovac Banjska stena i nalazište Pančićeve omorike - brana Zaovine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Nacionalni prak Tara Snežana Bogosavljević Bošković Zaštićena područja Nacionalni park Tara Sušenje šuma Zakon o nacionalnim parkovima Zakon o zaštiti prirode Parkovi prirode Specijalni rezervati prirode Bajina Bašta Čuvari zaštićenog područja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.