Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski sortiment
  • 03.10.2021. 14:10

Potražnja za drvnim sortimentom velika - izvoz u 2021. rekordan?

U Udruženju drvoprerađivača RS ocjenjuju da su dobri rezultati posljedica značajno veće tražnje kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu, ali i povećane proizvodnje.

Foto: Karolina Rastija
  • 173
  • 41
  • 0

Kada je riječ o proizvodnji i prodaji šumskih sortimenata, bilježi se trend rasta u avgustu 2021. u poređenju sa istim periodom u 2020., a što je rezultat znatno veće tražnje na međunarodnom tržištu. Zbog takvih kretanja domaći drvoprerađivači se nadaju da će ove godine imati dobar izvoz. 

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, proizvodnja u pomenutom periodu bila je veća za 12,9 odsto dok je istovremeno prodaja porasla za 9,5 odsto.

Isti izvor navodi da je u osmom mjesecu proizvedeno ukupno 182.068 kubnih metara raznih drvnih sortimenata. Tu se prije svega izdvajaju trupci četinara, koji su prednjačili i u prodaji.

Ove godine potražnja odlična

Iz Udruženja šumarstva i drvoprerade napominju da je potražnja za pojedinima vrstama drveta odlična. 

"Bez obzira na veliku tražnju, planirana dinamika proizvodnje nije ispunjena. Preduzeće "Šume RS" u realizaciji zacrtanog cilja zavisi 80 odsto od svojih kooperanata i izvođača radova u šumarstvu, a oni pak imaju problem sa nedostatkom radnika, starom mehanizacijom, ali i manjokom poticaja", pojašnjava za Glas Srpske Lazo Šinik, sekretar Udruženja. 

Uprkos tome, napominje, izvoz je u ovoj godini veći za 35 procenata nego u prošloj. I ako se takav trend nastavi do kraja godine, 2021. mogla bi biti rekordna po tom pitanju. 

"Ako zadržimo nivo iz prvih osam mjeseci u 2021., to bi bio najveći izvoz koji je ostvario ovaj sektor", smatra Šinik.

U Udruženju drvoprerađivača RS ocjenjuju da su dobri rezultati posljedica značajno veće tražnje kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu, ali i povećane proizvodnje kod svih prerađivača drvnog sortimenta. 

Ulaganja u tehnologiju ipak se isplate !

"U tekućoj godini već imamo rast od deset do 30 odsto u odnosu na prošlu, što je premašilo i ono što je ostvareno u 2019., koja nije bila opterećena pandemijom virusa korona", napominje Darko Partalo, predsjednik ovog udruženja, dodajući kako očekuje da će u poređenju sa lane, izvoz biti veći i do 20 procenata. 

Prema njegovim riječima, više od 80 odsto robe plasira se u zemlje Evropske unije, ali i da su posljednjih godina većina drvoprerađivača bar u nekoj mjeri investirala u tehnologiju i razvoj. 

"To je svakako uticao na ostvarene dobre rezultate u izvozu, uz povećanje tražnje šumskih sortimenata", zaključuje.

Od sad bez kontrole kvaliteta kod izvoza drvnih sortimenata iz BiH?

Kako smo ranije pisali, kada je riječ o administraciji u našoj zemlji primjenjuju se različiti važeći entitetski propisi i postupci u izvozu poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina, kao i kvaliteta industrijskih proizvoda, kod uvoza i izvoza.

Na graničnim prijelazima na kojima kontrolu kvaliteta obavljaju nadležne inspekcije Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, ne obavlja se nikakvo kontrolisanje prilikom izvoza. Visina troškova i obaveza kontrole kvaliteta izvoznih proizvoda od drveta, uslovljava veći broj izvoznika koji imaju poslovno sjedište u Federaciji BiH da robu izvoze preko prijelaza koje pokrivaju inspekcije RS i Brčko Distrikta BiH.


Tagovi

Šumski sortimenti Proizvodi od drveta Drvoprerađivači Svjetsko tržište Velika potražnja Evropsko tržište Lazo Šinik


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]