Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni parkovi
  • 24.07.2015. 15:30

Osniva se Stručni savet Nacionalnih parkova

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine osniva Stručni savet Nacionalnih parkova, koje će pratiti i analizirati programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Foto: depositphotos.com
  • 104
  • 2
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je danas na Kopaoniku da to ministarstvo osniva Stručni savet Nacionalnih parkova, koje će pratiti i analizirati programe i projekte iz oblasti zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Taj Savet je jedna od novina koju Ministarstvo uvodi trudeći se da u svom radu unapredi zaštitu prirode, o čemu svedoče i izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode i nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, rekla je Bogosavljević Bošković prilikom posete Nacionalnom parku Kopaonik, saopšteno je iz njenog kabineta.

Savet će kako je navela, pratiti i analizirati Plan upravljanja Nacionalnim parkom; Program upravljanja Nacionalnim parkom; Programe i projekte kojima se sprovode mere i aktivnosti zaštite i razvoja Nacionalnog parka. "Stručni savet će imati pet članova, koji se imenuju na pet godina, koji svojim naučnim i stručnim radom prate i analiziraju oblast zaštite prirode i održivog korišćenja prirodnih resursa", rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uskoro i Savet korisnika Nacionalnog parka

Ona je podsetila na uvođenje statusa službenog lica za čuvare zaštićenih područja i dodala da će se u narednom periodu osnivati i Savet korisnika Nacionalnog parka, kako bi se obezbedio interes lokalnog stanovništva i korisnika Nacionalnog parka. Savet će biti formiran od predstavnika lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čija se aktivnost odvija na području Nacionalnog parka ili u zaštitnoj zoni, s tim da se u rad Saveta korisnika mogu uključivati i drugi članovi nosioci prava korišćenja i eksperti sa savetodavnim glasom.

Uloga Saveta korisnika Nacionalnog parka je da donosi preporuke o lokalno značajnim stvarima u okviru zakonom propisanih mera koji se tiču Nacionalnog parka i da ih upućuju Upravljaču ili Savetu Nacionalnog parka.

Uradilo se mnogo, ali može i bolje

Osvrćući se na rad Nacionalnog parka Kopaonik, ministarka je ocenila da je u proteklom periodu učinjeno mnogo, ali to uvek može biti bolje. Na primer, u cilju povećanja brojnosti pastrmke u vodama Parka, koja je nekada naseljavala samo delove Samokovske reke, preduzimaju se i periodična poribljavanja. Njihov cilj je ustanovljavanje stabilne populacije potočne pastrmke, koje mogu predstavljati i potencijal za razvoj rekreativnog ribolova, čime bi se upotpunila i turistička ponuda ali i vršila promocija, edukacija i prezentacija samog Parka, navela je ona.

Foto: depositphotos.com; timbrk


Izvori

Tanjug


Tagovi

Kopaonik Nacionalni parkovi Snežana Bogosavljević Bošković Savet korisnika Nacionalnog parka Zaštita prirode Stručni savet nacionalnih parkova

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer