Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rikanje
  • 10.09.2018. 16:00

Oponašanje jelena: Rikanje lovaca pred 8.000 gledalaca

Na 20. Evropskom prvenstvu u Saint Antonu u Slovačkoj snagu glasnica u oponašanju rike jelena odmerilo je čak 38 takmičara iz 13 država. Pred 8.000 gledalaca pobedio je Francuz.

Foto: Bigstockphoto/Giedriius
  • 314
  • 11
  • 0

Ne riču samo jeleni nego i lovci, a kako to izgleda moglo se videti i čuti na 20. Evropskom prvenstvu u Saint Antonu u Slovačkoj. U oponašanju rike jelena svoja umeća i snagu glasnica odmerilo je čak 38 takmičara iz 13 država. Pobedio je francuski reprezentativac Virgil Parpineli (Virgile Parpinelli), ekipni pobednici postali su Česi, a Slovenci su zauzeli peto mesto.

"Rikali smo za 5, odlično”, duhovito je prokomentarisao Marko Petretič, kapiten slovenačke lovačke reprezentacije u sastavu  Urban Košir, Janez Podkrižnik i Urban Kocjančić, tri najbolje plasirana sa slovenačkog državnog prvenstva održanog u Borovnici.

Takmičilo se u kategorijama oponašanja rike, kojom jelen zove ženku na parenje, u oponašanju glasa kojom jelen tera drugog mužjaka, te u oponašanju rike umornog jelena nakon parenja. Takmičari su koristili rekvizite poput rogova, školjaka, plastičnih cevi i sličnih rekvizita.

Skupio se velik broj ljubitelja prirode i lova (Foto: Lovska zveza Slovenije)

Bizarno ili ne, ali 20. Evropsko prvenstvo u oponašanju rike jelena privuklo je u slovački Saint Anton veliki broj ljubitelja prirode i lova, a samo takmičenje, u idiličnom ambijentu lovačkog dvorca, koji je ujedno i muzej, pratilo je čak 8.000 gledalaca, među kojima su bili visoki predstavnici ministarstava i značajne osobe iz lovstva iz većine evropskih država.

Inače, rika i parenje jelena odigravaju se krajem leta i početkom jeseni. Najpre u nizinama, a nešto kasnije i u planinama. Za vreme rike, podsetimo, jelen okuplja oko sebe harem od nekoliko košuta i nastoji da ga očuva i odbrani od ostalih jelena suparnika. Postoji nekoliko načina rike, a lovci najčešće oponašajući riku jelena koji traži košute, nastojeći da izazovu jelena koji drži harem.


Tagovi

20. Evropsko prvenstvo Oponašanje rike jelena Saint Anton Slovačka Lovstvo


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer