Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbjegnute nestašice
  • 12.05.2023. 10:30

BiH zabranila izvoz oblovine kako bi osigurala domaće tržište

Ranija zabrana dovela do pozitivnih učinaka koji se ogledaju u tome dа su izbjegnute kritične nestašice sirovina za privredu i ogrjeva za stanovništvo.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 267
  • 63
  • 0

Bosna i Hercegovina privremeno je zabranila izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja potrebnih količina za domaću prerađivačku industriju i očuvanja šuma. Novom odlukom Vijeća ministara BiH se zabranjuje izvoz oblovine do 31. jula ove godine, kako bi bh. drvoprerađivači osigurali dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju i tako sačuvali radna mjesta.

U Izvještaju o efektima ranije primjene ovakve odluke, se navodi kako je ona dovela do pozitivnih učinaka koji se ogledaju u tome dа su izbjegnute kritične nestašice sirovina za privredu i ogrjeva za stanovništvo.

"Time se postiglo i stabiliziranje tržišta, što je u konačnici dovelo do izbjegavanja prenošenja poremećaja s inozemnog nа bosanskohercegovačko tržište tih proizvoda", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Podaci o izvozu oblovine pokazuju da je u prošlog godini izvezeno 39,7 miliona kilograma u odnosu na 49,3 miliona kg u 2021., ali je vrijednost izvoza povećana i lani je iznosila 49,3 miliona maraka, dok je godinu dana ranije ona iznosila nešto više od 18 miliona KM. To praktično znači da se u prošloj godini izvezlo manje oblovine, a više finansijski prihodovalo u odnosu na godinu ranije. 


Tagovi

Izvoz oblovine Zabrana izvoza Drvni sortimenti Ostvarene uštede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer