Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rase kokošaka
  • 17.07.2019. 12:00
  • Šumadijski okrug, Aranđelovac, Vrbica

Unosan uzgoj kokošaka: Pileće meso i jaja traženi preko čitave godine

Amrok nose dosta jaja, dobre su i za meso, kao i Nju Hempšir - petlovi budu do pet kilograma težine. Ove dve rase mogu da snesu po 300 komada jaja i nose i zimi kad je jako hladno.

Foto: Julijana El Omari
  • 20.736
  • 407
  • 0

Kada se jedan od industrijskih giganta u Aranđelovcu zatvarao pre 20 godina, Snežana Radičević odlučila je da svoju otpremninu uloži u poljoprivredu. Danas proizvodi i prodaje povrće, voće, koziji sir, cveće, rasad, domaće ćurke, a onda, analizirajući tržište, počela je da se bavi i uzgojem Amrok, Nju Hempšir i Talijanke rase kokošaka.

"Dok sam prodavala na pijaci, primetila sam da kupci traže domaća jaja pa sam kupila inkubator i uzgajala sam piliće. Onda sam čula za Amrok i uzela sam 100 komada. Sve može da se proda, ako radiš pošteno i lepo. Sad imam ukupno 50 kokošaka", priča Snežana koja svoju proizvodnju ima u Vrbici, zaseoku Aranđelovca.

Proizvodnja pilića - posao u kome bi imalo mesta na tržištu!

Amrok, crno bela rasa kokošaka koja je prema nekim navodima stvorena u Nemačkoj, a prema drugim u Americi, najviše se proizvodila kako bi se Nemci prehranili posle Drugog svetskog rata, a danas  predstavlja jednu od najrasprostranjenijih rasa kokošaka u Evropi. Uglavnom namenjena je za proizvodnju jaja pa na godišnjem nivou može da snese i preko 200 komada. Sa druge strane, u Srbiji Nju Hempšir smatra se, praktično domaćom kokoškom i najčešće je zastupljena na domaćim gazdinstvima. Poznata je po svojim kombinovanim osobinama: visokom nosivošću i kvalitetnim mesom.

Amrok i Nju Hempšir praktično se smatraju domaćim rasama

Kokoške nose jaja i kad je zima jako hladna

Amrok nose dosta jaja, dobre su i za meso, kao i Nju Hempšir. Petlovi imaju i do pet kilograma težine.  Ove dve rase mogu da snesu po 300 komada jaja i nose i zimi kad je jako hladno. Koke ne traže nikakve specijalne uslove, na minus deset stepeni mogu da nose. "Ja mislim da su napravljenje da zadovoljavaju standarde i kvantiteta i kvaliteta. Odnosno kada se zakolju, meso se žuti kao dukat. Bela Talijanka je više za jaja, snese i do 320 jaja, ali pošto su sitne, nisu za meso i moraju malo više da se kuvaju", objašnjava ova uzgajivačica. Međutim, kupci na pijaci ne pitaju koja je sorta u pitanju, samo kupuju.

Zašto zima kokama "krade" jaja?

Pilići za prodaju traženi su preko čitave godine, neko traži i uređeno domaće pile, jaja se uvek prodaju, a naročito za Vaskrs  pa kad dođe ovaj praznik, uvek se neko naljuti jer ne ostane jaja za njega. Ukusni su jer se ne hrane koncentratom. "Kokoške hranim samo kukuruzom, žitom i ovsom. Bacam im trave stalno, pustim ih nekad da pasu, kupe bubice, malo sakriju jaja, ali nema veze“, kaže Snežana uz smeh.

Sve što donese na pijacu i proda jer je domaće proizvedeno

Ova poljoprivrednica za 20 godina napravila je proizvodnju koja podmiruje sve potrebe jednog domaćinstva pa naglašava da u prodavnici kupuje samo sanitarna sredstva i šećer, a sve ostalo proizvodi za sebe i za prodaju. Kaže, radi se dan i noć, ali uspe lepo i da se zaradi.

Ovo su svetski priznate i poznate domaće kokoške

"Sve prodam što donesem na pijacu jer znaju da sam ja proizvođač i da to nije toliko prskano, čak i nakupci za svoju decu kupuju od mene. Pored kokošaka, uzgajamo i alpske koze, svinje, domaće ćurke, proizvodimo cveće, rasad ranog i kasnog povrća, šljive, maline, kajsije, jabuke, paradajz, papriku, kupus, bostan, krompir. Mleko prerađujem u sir, a voće u rakiju. Sa ovom proizvodnjom, školovala sam dva studenta. Jednog na mašinskom, drugog na saobraćajnom fakultetu i obojica su zaposlena. Muž i ja smo u penziji, bavićemo se ovim i ulagaćemo dokle budemo mogli“, plan je ove poljoprivrednice.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj kokokšaka Amrok Nju Hempšir Bela Talijanka Proizvodnja jaja Snežana Radičević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...