Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 14.10.2022. 10:30

Preventivna zaštita ovaca od metilja

Uzročnik ove bolesti je veliki i mali metilj i oni mogu da naprave veliku štetu u stočarskoj proizvodnji.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.098
  • 254
  • 1

Metiljavost je jedna od najraširenijih parazitskih bolesti svih preživara. Uzročnik je veliki i mali metilj i ova bolest može da napravi veliku štetu u stočarskoj proizvodnji.

Od nje, prema rečima savetodavca za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Srđana Zafirovića, najčešće oboljevaju životinje koje se napasaju na vlažnim i močvarnim pašnjacima, piju zagađenu vodu ili jedu zelenu hranu, ili nedovoljno osušeno seno koje je zaraženo metiljom.

"Čim metilj dospe u organizam stacionira se u žučnim kanalima pri čemu ih iritira, a samim tim remeti funkciju jetre. Metilj u žučne kanale polaže jaja koje izmetom dospevaju u vodu", ističe Zafirović i dodaje da se uz povoljnu toplotu i vlagu u roku od osam do 30 dana formira zametak, koji ulazi u svog domaćina barskog puža, koji ima presudan značaj za razvoj metilja i u kome se razvijaju larve. Larve napuštaju puža i razvijaju se u metile sa repićem (cerkarije) koje se nalaze u vodi, a zatim kao metacerkarije na travi, vodenom bilju i drugo.

Oktobar - mesec metilja

Prisutvo ovog parazita u spoljašnjoj sredini izraženo je u septembru, a naročito u oktobru. Životinje se napasajući na vlažnim i močvarnim pašnjacima zaraze uglavnom metecerkalijama i u organizmu životinja za dva meseca postaje zreli metilj. Ova bolest nanosi veoma veliku štetu u stočarstvu i mogu se razlikovati dva toka bolesti, akutni (nagli, brzi, kraći četiri do šest nedelja) i hronični (lagani, duže traju preko šest nedelja).

Mogu se razlikovati dva toka bolesti - akutni i hronični.

Akutni tok je ređi, ali su znaci bolesti uočljiviji. Tada ovca prestaje da jede, preživa, dobija proliv, naglo mršavi, vuna je neuredna, a temperature tela je i do 42 stepena Celzijusa. Ovaj tok bolesti je mnogo opasniji i kraće traje i završava se uginućem životinja.

Metiljavost ovaca - parazitska bolest

"Životinje mogu da uginu i za sedam dana kao posledica velikog oštećenja jetre. Hronični oblik je dugotrajniji, apetit je promenljiv, temperature u granici normale, vuna je neuredna i ispada na čupercima, javljaju se crvene upale sa jakim prolivom. Ispod donje vilice javlja se otok veličine kokošijeg jajeta i nakuplja se tečnost u trbuhu", kaže Zafirović i dodaje da životinja postepeno slabi i smanjuje mlečnost čak i do 20 odsto. 

Dva pravca preventive

Prevenitvnu zaštitu od ove bolesti stočari, prema njegovim rečima, mogu sprovoditi u dva pravca. Prvi se odnosi na redovno tretiranje ovaca i jagnjadi odgovarajućim antihelminticima (vermitan, faskovermi i drugo) i to dva puta godišnje, oktobar - novembar i na proleće pre početka paše. Drugi pravac preventivne zaštite je suzbijanje barskog puža. Ova vrsta suzbijanja postiže se melioracijom i isušivanjem pašnjaka i tretiranjem bara određenim preparatima.

Bolesti ovaca: za zaštitu je važna preventiva

"Travu sa sumnjivih pašnjaka treba dobro osušiti i osušeno seno davati stoci posle šest meseci. Stoku, takođe, ne treba napajati sa zaraženih pojila, a bolelim životinjama osim tretiranja antihelminticima, zbog pojave proliva, treba dati i sredstvo koje ga zaustavlja, po preporuci veterinara", preporučuje naš sagovornik.

Obratiti pažnju na sumnjive pašnjake i zaražena pojila, kaže Srđan Zafirović.

On takođe savetuje stočare da svoje životinje mogu brže da oporave od ove bolesti ako ih hrane kvalitetnom hranom i ako im obezbede neophodne vitamine i minerale. Otuda je neophodno da pre upotrebe lekova konsultuju veterinara koji određuje lek i dozu i obavezno se pridržavaju uputstava za upotrebu.


Tagovi

Metilj Srđan Zafirović Cerkarije Metacerkarije Bolest ovaca Antihelmintici


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u