Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska industrija
  • 28.04.2020. 16:30

Pandemija nije ugrozila proizvodnju mlijeka - zabilježeni i pozitivni trendovi

Podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja mliječnih proizvoda uglavnom veća nego u istom mjesecu 2019. godine.

Foto: Depositphotos/jazavac (ilustracija)
  • 398
  • 60
  • 0

Prema statističkim analizama za prethodni mjesec, proizvodnja mlijeka i mliječna industrija u Bosni i Hercegovini nije značajnije pogođena aktuelnom pandemijom Covid-19 virusa. 

Ostvareni rezultati u ovom sektoru pokazuju trend rasta u poređenju sa istim vremenskim periodom u 2019. godini, prema analizama entitetskih zavoda za statistiku, navodi Indikator

Proizvodnja maslaca u blažem padu

Kada je o konkretnim ciframa riječ, tu imamo da  je proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH veća za 10,5 odsto u odnosu na prošlogodišnju, proizvodnja pavlake bilježi povećanje od 13,7%, kajmaka od 47,5% dok fermentisani mliječni proizvodi imaju povećanje od 9,7%, a kravlji sir ostvaruje rast za 1%. Jedini proizvod koji je imao manju proizvodnju u odnosu na onu u 2019. godini je maslac, smanjenje je u visini od 10%.

Raste količina prikupljenog mlijeka i fermentisanih mliječnih proizvoda sa aditivima

U prethodnom mjesecu, ukupna količina proizvedenog kravljeg mlijeka iznosila je 15.169 t i bila je veća za 2,5% u odnosu na mart 2019. godine. 

Prema statistici, u Republici Srpskoj mljekare su preuzele sa poljoprivrednih gazdinstava ukupno 8.328 t kravljeg mlijeka, u martu mjesecu tekuće godine. Ova količina je za 1,7% veća nego u istom periodu prošle godine i za 9,8 odsto veća u odnosu na februar 2020. godine. 

Mljekarski sektor  ipak ostvaruje trend rasta?

 U prošlom mjesecu, srazmjerno ovim povećanjima, uvećana je i proizvodnja pavlake (za 9,3%), a kravljeg sira za 6,6%. Smanjenja su evidentirana kod proizvodnje mlijeka (za 9,6%), zatim kod fermentisanih mliječnih proizvoda (16,5%) i kod maslaca, za 20,6 procenata. 

Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama

Podsjećamo da iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS smatraju da razloge ovih povećanja treba tražiti u činjenici da raste broj krava kod krupnih poljoprivrednih proizvođača, a takođe raste i proizvodnja mlijeka po kravi. 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mliječna industrija Pozitivan trend Fermentisani mliječni proizvodi Kravlje mlijeko Poljoprivredno gazdinstvo Proizvodnja pavlake Broj krava


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...