Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak svinja
  • 03.10.2021. 18:00

Oko 120.000 svinja već je trebalo da bude pojedeno - šta čeka Britanija?

Nedostaje im mesara i radnika u prerađivačkoj industriji. Traže pomoć od vlade, a vlada odgovara - ulažite sami u svoju radnu snagu.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 513
  • 93
  • 0

Britanska poljoprivredna industrija upozorila je da će stotine hiljada svinja možda morati da bude zaklano u roku od nekoliko nedelja, a onda i uništeno, bačeno, osim ako vlada ne izda vize kako bi u zemlju došlo više mesara, piše reuters

Nedostatak radne snage u klanicama i industriji prerade mesa pogoršala je epidemija virusa korona, a onda i britanska imigraciona politika nakon Bregzita, što je ograničilo dolazak istočnoevropskih radnika.

Kako bi rešila probleme, britanska Vlada objavila je plan o izdavanju privremenih viza za pet hiljada inostranih vozača kamiona i 5.500 radnika u živinarstvu. Ali, nije dala naznake da će uvesti slične sheme za druga područja. Dakako, tvrde da preduzeća sama treba da ulažu u svoju radnu snagu, poboljšaju uslove i povećaju plate radnicima.

"Nedostatak mesara znači da prerađivači rade sa 25 odsto manjim kapacitetom", upozorila je Lizi Vilson, službenica u Nacionalnom udruženju svinjara (NPA). Dodala je da svinje spremne za klanje ostaju na farmama, zauzimaju prostor novima, zbog čega se smanjuje dobrobit krda.

"Trenutno je na farmama oko 120.000 svinja koje su već trebalo da budu zaklane, prerađene i pojedene od strane potrošača", istakla je i dodala da su došli do trenutka u kojem moraju da upozore vladu da ako ne dobiju pomoć, biće prisiljeni da zakolju sve odjednom i da im je to za sada jedina opcija.

Kaže i da su potrošači već primetili uticaj krize na policama trgovina jer su prerađivači smanjili asortiman proizvoda od ove vrste mesa.

Traže hitan sastanak sa nadležnima

Predsednica Nacionalnog sindikata poljoprivrednika Minet Baters kazala je u intervjuu za BBC da treba zaklati oko 150.000 svinja pa da se ovaj problem treba rešiti u roku od nedelju dana.

Otkrila je i da je pokušavala da dogovori hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Priti Patel i ministrom imigracije Kevinom Fosterom. Kao odgovor na Vladine mere da se poveća plata radnicima, istakla je da zaposleni u toj branši već imaju iznadprosečne plate te da je taj posao bio najpoželjniji u Evropi. 

Vladin portparol je rekao da su svesni izazova s kojima se ova industrija suočila poslednjih meseci.

"Tržište pomno pratimo i nastavljamo blisko da sarađujemo sa sektorom kako bismo istražili mogućnost za rešavanje ovih pritisaka", zaključio je.

Osim svinjara, u Britaniji su ovih dana do izražaja došli problemi i u drugim sektorima, što zbog imigracione politike, što zbog pandemijskih mera. Zbog manjka od pola miliona radnika nastao je veliki problem sa snabdevanjem supermarketa, traje i nestašica vozača kamiona pa čak i goriva na benzinskim pumpama. 


Tagovi

Velika Britanija Višak svinja Radna snaga Bregzit Plate Nestašica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.