Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi farmera
  • 21.05.2015. 15:00

Niže cene mleka i smanjenje otkupa!

Sve više farmi muznih krava u Srbiji u problemu je zbog smanjenog otkupa ali i nižih otkupnih cena.

Foto: depositphotos.com
  • 263
  • 36
  • 0

Farmeri u Srbiji suočeni su sa sve većim problemima sa prodajom mleka, a osim otkupljenih količina, u padu su i otkupne cene. Istovremeno, povećava se uvoz, gde prednjači mleko u prahu. Podsetimo, samo u ovoj godini Srbija je zabeležila duplo veći uvoz mleka i sira nego što je to bilo u istom periodu lane, a uvoz kiselomlečnih proizvoda porastao je čak sedam puta. Pritisak uvoza koji dolazi iz Evropske unije dodatno pojačava i smanjenje izvoza na rusko tržište.

Mlekare ne mogu da otkupe sve mleko

Kako prenosi portal novsti.rs, farmeri se žale da mlekare ne mogu da otkupe sve ponuđeno mleko, a tu su onda i problemi sa plaćanjem pa oni koji su i uspleli da prodaju mleko, na novac moraju da čekaju ili su prsiljeni pristati na kompenzaciju u siru.

Razočarani fameri pomoć su tražili i u resornom Ministarstvu, očekujući barem nekakav predlog u cilju rešenja ovog problema, no kako kažu, nisu naišli na razumevanje. I ne samo to, nego, prema njihovim izjavama, u Ministarstvu ni ne znaju kako bi pomogli poljoprivrednicima te ih zaštitili u ovoj teškoj tržišnoj utakmici. Ministarka Bogosavljević Bošković je ponovila kako je nasleđeno stanje bilo veoma teško i nije jednostavo u takvoj situaciji dati više od onog što je resorno Ministarstvo već učinilo. Kako tvrdi, u stočarstvu i mlekarstvu poduzete su određene mere zaštite, a posebno je istakla zaštićene premije za mleko, povećanje izdvajanja po kravi sa 20.000 na 25.000 dinara, a podsetila je i na zaštitne mere za uvoz mlečnih proizvoda.

Kritika politike podsticaja

No je li to dovoljno da se farmere u potpunosti zaštiti i pomogne im u obezbeđivanju uslova za nastavak rada? Svakako da nije, tvrde mnogi od njih. Nezadovoljnji su i rasinski uzgajivači goveda simentalske rase, kritikujući politku podsticaja, koju resorno ministarstvo ističe kao jedan od svojih pozitivnih poteza ka poboljšanju stanja u stočarstvu. Istina je da po grlu subvencije iznose 20.000 dinara, odnosno 12.000 po gazdinstvu, no niko ne spominje da se istovremneno, i to sa 40 odsto podstiče i uvoz steonih junica. I gde je onda tu računica, pitaju se razočarani farmeri.

Još jedan problem koji muči farmere su i nakupci koji im ne određuju prave masne jedinice. I uza sve navedene probleme, ne čudi onda da je, prema nekim informacijama, u Pomoravlju je čak 80 odsto štala danas prazno. Ipak, s druge strane, resavski proizvođači nisu nezadovoljni otkupnom cenom i rokovima plaćanja. Kao pozitivan primer navodi se i Niška mlekara, koja je uspela da čak poveća otkupne količine mleka, a prema rečima direktora, Zvezdana Jovanovića, sirovine za sada ne uvoze.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mlekare Uvoz Smanjenje otkupa Prodaja mleka Evropska unija Pomoć Mere zaštite Mlečni proizvodi Niška mlekara Zvezdan Jovanović Politika podsticaja Farmeri Bogosavljević Bošković