Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarski pregledi
  • 19.05.2022. 16:30

Kreću veterinarski pregledi na gospodarstvima - za to osigurano 15 milijuna kuna

U svrhu provedbe što kvalitetnijih i učinkovitijih pregleda gospodarstava osigurali su i edukacije ovlaštenih veterinara koji će ih provoditi.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 4.855
  • 404
  • 0

Ovlaštene veterinarske organizacije provodit će preglede na gospodarstvima od 1. lipnja do 31. listopada 2022. godine, a previđena sredstva za provedbu mjere tijekom 2022. godine osigurana su u iznosu od 15 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Osim navedenog, u svrhu provedbe što kvalitetnijih i učinkovitijih pregleda gospodarstava osigurali su i edukacije ovlaštenih veterinara koji će ih provoditi.

"One će se provoditi u narednim danima, počevši od četvrtka, 19. svibnja 2020. u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu", navode. Kako kažu, obuhvaćat će, između ostalog, najvažnije elemente programa zdravlja životinja s ciljem rane detekcije unosa virusa afričke svinjske kuge te tuberkulozu goveda i brucelozu ovaca i koza, s obzirom na to da su programi iskorjenjivanja ovih bolesti odobreni od strane Europske komisije te sadrže određene nove elemente u odnosu na prethodne godine.

Cilj spriječiti bolesti životinja

Kako navode, svrha provedbe mjere veterinarskih pregleda na gospodarstvima je educirati posjednike životinja o važnosti provedbe biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja pojave i širenja zaraznih bolesti životinja, informirati ih o sustavima kontrole prometa te o pravima i obvezama, prvenstveno onim koje se odnose na registraciju prometa, označavanje, liječenje i dobrobit životinja te propisima koje moraju ispunjavati za dobivanje državnih potpora.

Također, provedbom mjere prikupit će se dodatni podaci i ažurirati informatička baza Ministarstva poljoprivrede te još čvršće povezati i brže razmjenjivati podaci svih dionika informatičkog sustava u svrhu ciljanog i učinkovitog usmjeravanja administrativnih kapaciteta i materijalnih resursa za kontrolu i poduzimanje korektivnih mjera.


Tagovi

Veterinarski pregledi Ministarstvo poljorivrede Bolesti životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]