Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival pršuta Drniš
  • 04.09.2017. 18:00

Izložen pršut "kapitalac" od 21 kilograma

Međunarodni Festival pršuta u Drnišu održan je 1. i 2. rujna, a pratila ga je i vinska priredba, 1. Međunarodno ocjenjivanje vina.

Foto: Pixabay/zalazaksunca
  • 1.167
  • 57
  • 0

Tajna dobrog pršuta je izmjeni juga i bure jer upravo to utječe na njegovo kvalitetno sušenje. Ovoj "gastroikoni", kako mu tepaju, Drnišani su posvetili međunarodni festival koji se tradicionalno održava početkom rujna.

Ove je godine održan 1. i 2. rujna, a pratila ga je i vinska priredba, 1. Međunarodno ocjenjivanje vina.

Proizvođače muči vraćanje uloženog

Čak 80 tisuća drniških pršuta godišnje - "zrelo" je za pod nož. Još 40 tisuća mogli bi proizvođači pripremiti za tržište. Ali Drnišanima zapinje s finacijama - muči ih vraćanje uloženog. Pršut "made in Drniš" nosi oznaku zemljopisnog podrijetla. Okus mu diktira mikroklima. Pršutu u čast postavljena je i izložba, jer ova se namirmica rezala u drniškome kraju još u prvom stoljeću. U rimskom vojnom logoru - u Burnumu, navodi hrt.

Žele graditi centar za posjetitelje, posvećen i pršutu

Drniški podmladak baštinio je od starih i tehniku rezanja. Kroz "fetu" se mora viditi Promin, kažu. Od davnina se reže ručno, tako je ukusniji, slađi, a navodno ga mašina pali i grije.

Drnišani drže do najvažnije gastroikone, pa europskim novcem žele graditi centar za posjetitelje, posvećen između ostalog i pršutu.

Do 2020. godine proizvesti milijun komada

U gradu pršuta 25 je proizvođača. Iz četiri države. Izložen je i "kapitalac" od 21 kilograma. U četiri godine udjel domaće sirovine u hrvatskim pršutanama skočio je s 10 na 50 posto.

"Cilj našeg proizvođača je do 2020. u Hrvatskoj proizvesti milijun komada pršuta", kaže Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i suradnju.

Četiri vrste pršuta u RH

Otvorenju festivala kojega organiziraju Grad Drniš i Udruga proizvođača drniškog pršuta, prisustvovala je i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Proizvodnja pršuta u Republici Hrvatskoj seže duboko u prošlost, te se vještina proizvodnje prenosila iz generacije u generaciju i proširila cijelim priobalnim područjem i otocima. Danas u RH imamo četiri vrste pršuta čiji nazivi su zaštićeni kao oznaka izvornosti ili oznaka zemljopisnog podrijetla i registrirani su na razini Europske unije.

Postupak zaštite autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda provodi se sukladno važećem EU i nacionalnom zakonodavstvu.

Foto: Pixabay/zalazaksunca


Tagovi

Drniški pršut Pršut Božica Marković Matilda Copić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]