Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad na čovjeka
  • 10.03.2023. 14:10
  • Primorsko-goranska, Ivanje, Cres

Divlja svinja napala vlasnika ovaca, uspio ju je usmrtiti kamenom

Prirodni resursi otoka potpuno su uništeni, jedino opstaju divlje svinje te je pitanje dana kada će nekoga ozlijediti, kaže za Novi list napadnuti Livio Hrelja

Foto: Depositphotos/hlavkom
  • 2.151
  • 290
  • 0

Divlje svinje višedesetljetni su problem uzgajivača ovaca na otoku Cresu, a sada se, kako piše Novi list, dogodilo ono čega su se svi pribojavali - napala je čovjeka. 

Na meti zvijeri našao se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja koji im je ispričao da je oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u neposrednoj blizini kuće, primijetio uznemirenost i čuo bespomoćno blejanje ovaca.

Uočio je da jednoj ovci nedostaje janje, posumnjao na divlju svinju te je potražio i pronašao. "Pokušao sam je istjerati iz pašnjaka, no ona se zabila u mrežu kojom je ograđen. Zatim se okrenula prema meni, te me tako raskrvavljena, bjesomučno, u punom trku, napala", rekao im je. 

Kako bi se obranio, hvata prvi dostupan kamen i s daljine od oko tri metra baca ga prema životinji teškoj šezdesetak kilograma. "Kamen je tek okrzne, ali srećom hvatam drugi i pogotkom u glavu je usmrćujem", prepričao je nemili događaj navodeći da su strah i stres u tom trenutku bili neopisivi.

Najezda divljih svinja, uništile i pojele smokve, trešnje, rajčicu, srušile suhozid

Da mu je usmrtila janje, utvrdio je kad joj je otvorio trbuh, a nemili slučaj prijavio tamošnjem Lovačkom društvu "Orebica“. 

Apelirao je i da se problem počne rješavati jer je stanje postalo neodrživo. Prirodni resursi otoka potpuno su uništeni, a jedino, kaže, opstaju divlje svinje te je pitanje dana kada će nekoga ozlijediti. 

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2020. je u Hrvatskoj odstrijeljeno 39.778 grla ovih životinja. 


Izvori

Novi List


Tagovi

Napad divlje svinje Livio Hrelja Divlja svinja Napad na čovjeka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]