Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj japanskih prepelica
  • 06.02.2019. 07:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Vučija

Aleksandar Sredanović: Uzgojem japanskih prepelica može se lijepo zaraditi

Da uzgoj japanskih prepelica može biti isplativ posao pokazuje primjer Aleksandra Sredanovića iz trebinjskog sela Vučija. Trenutno njegovo jato broji 300 odraslih ptica i 200 pilića. Prodajom jaja Sredanovići obezbjeđuju jednu platu. Kako nemaju problema sa prodajom, planiraju proširenje jata na 1.500 prepelica.

Foto: Aleksandar Sredanović
  • 1.134
  • 111
  • 1

Aleksandar Sredanović je sa uzgojem prepelica počeo prije godinu dana. Prvo je nabavio manje jato od 50 ptica, a onda ga polako širio da bi došao do brojke od 300 odraslih japanskih prepelica i 200 pilića. Solidna zarada, ali  i činjenica da su njegova djeca u brizi o ovim životinjama našla zanimaciju, opredijelili su ga da se ozbiljno posveti ovom poslu.

"Na ideju da uzgajam prepelice došao sam najviše zbog djece. Kupovali smo im jaja od prepelica u prodavnicama, jer su zdrava, a onda smo se zapitali zašto i mi ne bismo mogli da pokušamo sa uzgojem. Tada sam nabavio manje jato. Ideja se svidjela i djeci, pa sam polako počeo da nabavljam još prepelica i tako sam stigao do ovog broja koliko ih sada imam",  započinje priču Aleksandar Sredanović.

Potrebno je obezbijediti oprimalne uslove za uzgoj prepelica

Pokretanje ovog biznisa zahtijevalo je i određena ulaganja jer je japanskim prepelicima neophodno obezbijediti odgovarajuće uslove. Potrebna je izolovana prostorija, ventilacija ali i odgovarajuća vlažnost vazduha. Neophodno je i da prepelice imaju odgovarajuće osvjetljenje.

Prepelice hrane voćem i povrćem koje sami uzgoje

"U objekat i obezbjeđivanje adekvatnih uslova do sada sam uložio oko 8.000 do 9.000 KM,  gradska uprava Trebinje mi je preko Agrarnog fonda izašla u susret podsticajem kojim su mi donirali građevinski materijal. Obezbijedio sam prepelicama optimalne uslove, tu su grijanje i dvije vrste ventilacije, za amonijak i za vlagu. Grijanje je važno i mora biti odgovarajuće, sad trenutno im je temperatura 18 stepeni, to je optimalna temperatura da bi one bile produktivne i nosile jaja. Obezbijedili smo im i automatske pojilice jer su praktične, voda je čistija, a i tako dodajemo vitamine", priča naš sagovornik.

Od uzgoja 300 prepelica zaradi se normalna plata 

Sredanovići trenutno proizvode oko 150 jaja dnevno i nemaju problema sa prodajom. Dobra potražnja navela je ih je da razmišljaju o širenju kapaciteta, ali i registrovanju gazdinstva kako bi se jaja njihovih prepelica našla i u prodavnicama.

Jaja japanske prepelice lijek budućnosti? 

"Jaja najviše prodajem kolegama sa posla, komšijama, poznanicima... Može se zaraditi od toga neka normalna plata. Nema ih još po prodavnicama, no to mi je u planu. Prvo treba registrovati gazdinstvo pa krenuti u tu priču. Cilj mi je da broj japanskih prepelica pojačam na 1.500 do 2.000 onda bih mogao da snabdijevam i prodavnice. Tada bi se od ovog posla moglo odlično živjeti", objašnjava Aleksandar.

Aleksandar Sredanović: Prepelice hranimo voćem i povrćem koje sami proizvedu

U selu Vučija, na granici sa Crnom Gorom, nalazi se imanje porodice Sredanović. Upravo na njemu oni, baveći se poljoprivredom, obezbijede hranu koju daju prepelicama.

"Imanje je veliko tako da sami možemo da proizvodimo hranu za prepelice. Uglavnom ih hranimo povrćem i voćem. Na selu imamo dosta koprive, zelenu salatu, blitvu, jabuku, mrkvu. Naravno tu je i kukuruz, prekrupa, pšenica, ali i razni vitamini koje im dajemo kroz vodu, pošto je sistem kap po kap. Sve kad se sabere nisu puno zahtjevne", objašnjava Aleksandar koji zbog posla živi na relaciji grad - selo.

Jaja japanski prepelica prvo su kupovali, a onda odlučili sami proizvoditi

Djeca vole da hrane prepelice i sakupljaju jaja

O prepelicama brine cijela porodica, a posao hranjenja i sakupljanja jaja naročito je zanimljiv mališanima. Pored uzgoja japanskih prepelica i povrća Sredanovići imaju i 20-ak košnica, ali i zasade vinove loze.

"Đubrivo prepelica je, takođe, izuzetnog  kvaliteta, zovu ga crno zlato, ono je puno azota i najbolje je za povrće i voće. Imamo svoje đubrivo, imamo i vodu, zato nam sve i uspijeva i ništa ne kupujemo", kaže naš sagovornik.

Ženke stare 45 dana počinju da nose jaja

Japanska prepelica prosječno tokom života snese od 250 do 300 jaja, na šta utiču i neki spoljašnji faktori - temperatura sredine u kojoj su, svjetlost, ali i ishrana.

"Potrebno je 15 dana da bi se prepelice izlegle, a za 45 dana one već počnu da nose jaja. Jako je kratak period od rođenja do prvih jaja koje japanske prepelice snesu. Važno je obnavljati matična jata radi kontinuiteta u nošenju jaja, ali i da ona ne bi bila slaba. Tanka ljuska ili jaja bez ljuske su pokazatelj da su prepelice ostarale", zaključuje naš sagovornik.


Fotoprilog


Tagovi

Aleksandar Sredanović Japanske prepelice Trebinje Uzgoj pepelica Hercegovina Uslovi Jaja prepelice


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.