Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sunflower award
  • 02.03.2023. 16:30
  • Opatija

Projekti ruralnog turizma iz BiH nagrađeni u Hrvatskoj

Za vrijedno priznanje ukupno je bio prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, te 16 iz Bosne i Hercegovine

Foto: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj
  • 230
  • 143
  • 0

Projekti ruralnog turizma iz Kupresa, Livna, Drvara, Blidinja, Gruda i Mostara dobitnici su ovogodišnjih nagrada i priznanja "Sunflower award", Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, koja se održava već desetu godinu u susjednoj državi. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", dodijelila je 70 povelja i posebnih priznanja, a po prvi put su, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, učestvovali i kandidati iz Bosne i Hercegovine.

Općina Kneževi vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji, šampion je ove jubilarne dodjele nagrada. Za vrijedno priznanje ukupno je bio prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, te 16 iz BiH.

“Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru", istaknula je Dijana Katica, predsjednica Udruge koja obilježava 25 godina rada. 

Šest priznanja za BiH

Iz BiH su nagrađeni: 

  • Zlatna medalja - Naša priča od fotografije do turizma "Livanjski divlji konji" i "E-bike tour", Continental Adventure d.o.o. iz Livna
  • Bronzana medalja - Zaštićeni mućeni pekmez od drenjina "Budi zdrav k'o dren" iz Drvara
  • Posebno priznanje za autohtonu pasminu Bosansko brdskog konja, udruga "Ergela bosansko-hercegovačkog brdskog konja" iz Kupresa
  • Posebno priznanje hotelu "Buna" iz Mostara,
  • Posebno priznanje motelu "Kiwi" - Seosko gazdinstvo "Marića gaj"
  • Posebno priznanje "Hajdučkim vrletima" Blidinje.

Tradicijski sadržaji

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gazdinstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i bronzane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

U Opatiji je predstavljeno i novo priznanje nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Kako su pojasnili. pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promociji znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Ova će se nagrada dodjeljivati jednom godišnje osobama, udruženjima, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Hrvatske.

U krajoliku Bogom danom za koze i raštiku svi jedu k'o u matere

Kako ističu iz Kluba članova selo, organizirali su dosad više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga. 

11. Suncokret u Osječko-baranjskoj županiji 

Sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se krajem godine u Osječko-baranjskoj županiji.  Dodjelu su podržali Hrvatska turistička zajednica, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Primorsko-goranske županije, Turistička zajednica grada Opatije, kao i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva turizma i sporta. 


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Suncokret ruralnog turizma Hrvatske Šampion Općina Kneževi Vinogradi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]