Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razminiranje
  • 24.11.2013. 10:57

Pod voćem pronađene 124 mine

Razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji sustavno se provodi od 1998. godine.

  • 337
  • 51
  • 0

Na području voćnjaka Borinci u Jarmini nedaleko Vinkovaca, pirotehničari tvrtke Mungos uništili su 124 protuoklopne mine, pronađene tijekom projekta razminiravanja 530.330 kvadratnih metara minsko sumnjivoga dijela voćnjaka. Protuoklopne mine uništene su "serijom detonacija".

Razminiranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji sustavno se provodi od 1998. godine. U to vrijeme, najistočnija hrvatska županija po minsko-sumnjivim površinama nalazila se na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj. Trenutačno je na osmom mjestu od ukupno dvanaest hrvatskih županija s minsko-sumnjivim površinama.

Prema riječima glasnogovornika Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Mladena Crnkovića, na području Vukovarsko-srijemske županije za razminirati je ostalo 29 četvornih kilometara minsko-sumnjivih površina. Minama je najzagađenija općina Nijemci, sa 8 četvornih kilometara te grad Vinkovci sa 6 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.

"Na ravničarskim terenima pronalazimo uglavnom protuoklopne mine. Ovaj posao smo odradili u 55 radnih dana i pet dana prije predviđenog roka. Dolaskom zime napuštamo područje Slavonije i odlazimo u južne krajeve i već sljedećeg tjedna počnjemo radove na razminiranju zadarskog područja", rekao je Mijo Gregorović iz Mungosa.

Inače, minsko-sumnjive površine nalaze se u 12 hrvatskih županija na područjima 99 gradova i općina, a ukupno je u Hrvatskoj u ovome trenutku minski sumnjivo još 638 četvornih kilometara. Minama je najzagađenija Ličko-senjska županija sa 148 četvornih kilometara, zatim Sisačko-moslavačka sa 108 četvornih kilometara te Osječko-baranjska županija sa 102 četvornih kilometra minsko-sumnjivih površina.

Od 1991. do kraja 2012. godine u 1.348 minskih incidenata u Hrvatskoj stradalo je 1.965 osoba od kojih 508 smrtno.

Photo: www.soundset.hr


Tagovi

Razminiranje Mine Voćnjak Borinci Poljoprivredne površine Demineri Mungos Vukovarsko-srijemska županija Mladen Crnković Nijemci Mijo Gregorović


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]