Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Austro Diesel
  • 19.11.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pripreme za CroAgro u završnoj su fazi, evo što će izložiti Austro Diesel

Čak šest vrhunskih strojeva Massey Fergusona, moći će se vidjeti na ovogodišnjem sajmu CroAgro. O kojima je riječ, otkrio nam je regionalni direktor prodaje Austro Diesela za Balkan Nenad Stepanić

Foto: Vedran Stapić
  • 4.037
  • 257
  • 0

Ovogodišnji Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro održava se od 30. studenog do 3. prosinca, pa su pripreme izlagača ušle u završnu fazu. Tako i tvrtke Austro Diesel, koja izlaže na Zagrebačkom velesajmu od samoga početka ovog sajma, te i ove godine dolazi i to sa šest vrhunskih strojeva Massey Fergusona.     

"CroAgro je definitivno dobar koncept poljoprivrednog sajma u zatvorenom prostoru gdje možemo predstaviti vrhunske strojeve vrijedne nekoliko milijuna eura", kaže regionalni direktor prodaje Austro Diesela za Balkan Nenad Stepanić napominjući da se pokazalo da Hrvatska treba jedan takav sajam u zimskom terminu, kada se jedna poslovna godina završava, a pripreme za novu sezonu upravo počinju. 

Pronađite ih u hali 8A

Ujedno, ovakvog sajma nema u regiji, iako je lani krenuo sličan u Celju, ali CroAgro je nešto što može dati dodatnu kvalitetu, kako izlagačima tako i posjetiteljima. Kaže nam da je prošlogodišnji bio dobro posjećen te pokazao da ima potencijal rasta i stasavanja u respektabilnu sajamsku manifestaciju. 

Austro Diesel ove godine izlaže u hali 8A na 420 kvadrata, gdje će biti smješten štand broj devet. Od noviteta, u Zagrebu neće biti izložen i premijerno predstavljen traktor s Agritechnice u Hannoveru 9S, ali će biti izložen njegov prethodnik 8S sa 265 konjskih snaga. 

MF 9S.425 - nova perjanica Massey Fergusona

Inače, serija 9S.425 nova perjanica Massey Fergusona, bila je finalist ovogodišnjeg izbora traktora godine, nasljednik je uspješnog 8S prethodnika, a donosi više snage, udobnosti, kontrole i automatizacije. O ovome modelu, koji je opremljen stražnjim i prednjim kamerama, a ulazak u traktor olakšan stepencima bez sklizanja, nedavno smo već pisali na Agroklubu.

Austro Diesel na CroAgru izlaže od samih početaka sajma 

Na CroAgru, također će izložiti i seriju modela koji su već neko vrijeme na tržištu, kao što su oni od 80 i 110 KS, a tu su i vinogradarsko-voćarski, serija 3S i 7S, od 155 do 180 KS, što znači da če biti nazočna kompletna serija traktora koja se nalazi na tržištu.

Tržište mehanizacije nije jednostavno 

Što se tiče tržišta poljoprivrednih strojeva, kako u regiji, tako i u cijeloj Europi, Stepanić ističe da ono nije jednostavno. Poljoprivrednici su dovedeni u situaciju koju obilježava povećanje kamatne stope, a valja voditi računa i o porastu inflacije.

Osim toga, iza njih je i izazovna godina koju je obilježila dosta loša žetva, jer je bilo i vremenskih nepogoda, dosta oborina u dijelu godine kada one nisu posve uobičajene. Uz to, valjalo se nositi i s različitim tržišnim poremećajima zbog raznih uvoza iz Ukrajine, što sve skupa čini tržište traktora, ali i drugih strojeva, bremenitim.

"Drugim riječima, poljoprivrednik ne zna kakva je bliska budućnost i što sve nosi, a kamoli kakva će biti u dužem vremenskom periodu, što se tiče same poljoprivredne proizvodnje", .pojašnjava Stepanić

Dijelimo 20 ulaznica za Croagro - prijavite se!

Što se tiče očekivanja od ove, ali i iduće godine, ističe da je nakon dvije godine rasta od 35 do 40 posto, bilo normalno očekivati pad jer je došlo do zasićenja na tržištu. No, zbog niza već spomenutih okolnosti, ali i geopolitičkih neprilika, kao što je rat u Ukrajini, taj pad je puno veći od očekivanog. No, svjetlo na kraju tunela je da se tržište rezervnih dijelova poljoprivrednih strojeva, nakon golemog zastoja u pandemiji corona virusa, oporavilo i prodavači su ponovno puni robe.

Smatra da će poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj stagnirati u nekoliko narednih godina. Očekuje nastavak globalizacijskog procesa, kao i okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kod nekoliko većih proizvođača. Uz to, ističe, valja očekivati i dolazak stranaca koji će jednoga dana preseliti preko granice svoju poljoprivrednu mehanizaciju.


Tagovi

Cro Agro Austro Diesel Nenad Stepanić Massey Ferguson Sajam Noviteti


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Croagro

Avenija Dubrovnik 15, 10020 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 6306 405, e-mail: damir.pavlek@zv.hr web: https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/2522

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]