Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzervaciona poljoprivreda
  • 26.05.2016. 14:30

Međunarodna konferencija o konzervacionoj poljoprivredi

Međunarodna konferencija o konzervacionoj poljoprivredi i održivom korišćenju zemljišta biće organizovana 31. maja u Budimpešti.

Foto: pixabay.com
  • 154
  • 5
  • 0

Međunarodna konferencija o konzervacionoj poljoprivredi i održivom korišćenju zemljišta biće organizovana 31. maja u Budimpešti.

Konzervaciona poljoprivreda predstavlja sistem gajenja biljaka baziran na minimalnom narušavanju strukture zemljišta obradom, a primenjuje se na preko 155 miliona hektara širom sveta što obuhvata više od jedne desetine svetskih obradivih površina.

Najveća ekspanzija takvog oblika obrade zemlje dogodila se u Severnoj i Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu, nekim delovima Azije i Afrike. U poređenju s tim, prihvatanje konzervacione poljoprivrede u Evropi nije teklo tako brzo, uprkos degradaciji zemljišta koje je posledica neodrživog sistema upravljanja tim resursom.

Degradacija zemljišta utiče i na područja evropskog kontinenta, naročito u semiaridnim regijama. Očekuje se i povećanje površina na kojima je zemljište narušeno erozijom. Poboljšanje tehnika konzervacione poljoprivrede stoga može da ponudi otklon od takvog crnog scenarija. Naučna istraživanja i praksa rezultirali su novim saznanjima na polju održive poljoprivrede primenjivim u savremenoj proizvodnji.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Konferencija Konzervaciona poljoprivreda Degradacija zemljišta Erozija zemlljišta Budimpešta


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]