Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulov ribe
  • 16.08.2020. 16:30
  • Zanesovići

U Zanesovićima ulovili soma od 17 kilograma - borba trajala 40 minuta

Bugojanski ribari imali su vrlo aktivnu večer u petak na ribolovu. Naime, oko 23 sata uhvatili su soma od sedam kilograma, a samo nekoliko sati nakon toga i kapitalca od 17 kilograma

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller (ilustracija)
  • 156
  • 139
  • 0

Bugojanski ribari imali su vrlo aktivnu večer u petak na ribolovu. Naime, oko 23 sata uhvatili su soma od sedam kilograma, a samo nekoliko sati nakon toga i kapitalca od 17 kilograma. Borba je počela u jutarnjim satima u 3:30 i trajala je oko 40 minuta. Izvukli su soma dugačkog 1,43 metra.

Sretni ribolovci su Armin Velić, Erdin Rustempašić, Semir Sadiković, Dino Šečić i Predrag Petrušić, piše Bugojno danas, a bitno je napomenuti da je u ovoj igri bio bitan timski rad.

Pravilnik o ribolovu: U RS zabranjen lov rakova i brojnih vrsta riba

Inače, som može dosegnuti više od dva metra te težiti više od 100 kilograma, a rekorderi čak i do pet metara i 400 kilograma, iako se u našim krajevima uobičajenije love primjerci od 10 kilograma. Tako veliku ribu teško je uhvatiti rukama jer nema ljusaka i sklizava je. Provodi zimu ukopan u mulju i slabo je aktivan. S toplijim se danima "budi", a kad voda potkraj proljeća dosegne oko 20 ºC, razmnožava se.

Zagrijavanje voda prijeti opstanku brojnih ribljih vrsta o kojima čovjek ovisi

Ipak, može biti aktivan i za dana, a iskusni robolovci znaju da lovi i za žestoka nevremena s grmljavinom i pljuskovima. Proždrljiv je i lovi sve što može uhvatiti, najviše vodene životinje - ribe, školjke, puževe itd. Napada brzo i silovito, plijen grabi sitnim, ali oštrim zubima usmjerenim unatrag.


Tagovi

Zanesovići Ulov soma Ribolov


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.