Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dozvole
  • 03.02.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče

Rasle su cijene ribe koja se koristi za poribljavanje pa su shodno tome skočile i cijene ribolovnih dozvola.

Foto: Depositphotos/zastavkin
  • 2.849
  • 147
  • 0

Za godišnje ribolovne dozvole ribiči na osječkom području će morati izdvojiti 80 umjesto dosadašnjih 66 eura. O ovoj temi raspravljalo se i u Hrvatskom saboru na inicijativu zastupnika socijaldemokrata Domagoja Hajdukovića koji je pokrenuo i pitanje reciprociteta.

Naime, s dozvolom kupljenom u Osijeku isti ribiči ne mogu pecati s druge strane rijeke Drave u Baranji, niti kod ostalih koncesionara u Osječko-baranjskoj županiji zbog podjednako skupih dozvola kod svakoga od njih. Hajduković je prozvao i Ministarstvo poljoprivrede rekavši da oni dopuštaju ovakav kaos i silni broj koncesionara.

"Nisam kupio dozvolu, još razmišljam. Mogu sjediti na Dravi, a ne moram gledati u vrh štapa. Umirovljenicima bi trebalo smanjiti cijene", istaknuo je osječki ribič Marko Petričević koji se time bavi od 1992. godine za Televiziju Slavonije i Baranje. Nove su dozvole preskupe jer, kaže, više ribe nema kao unazad 30 godina, a nizak je i vodostaj. 

Kritični su i iz Hrvatskog športskog ribolovnog saveza upozoravajući da su ovlaštenici osuđeni na milost i nemilosti zakona i pravilnika. Kako kažu, obvezni su poribljavati svoje vode inače im prijeti gubitak koncesije.

Značajno su rasle i cijene ribe koja se koristi za to pa shodno tome morali povisiti cijene dozvola. "Riba koja je koštala 20-ak kuna sada je došla na 35. Cijena slatkovodne ribe je otišla preko 80 posto, a poribljavati se mora prema planu kojeg je napisala struka", kazao je Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

Ribiči upozoravaju da su dozvole u brojnim zemljama Europske unije jeftinije nego u Hrvatskoj te vrijede za cijelo područje države u kojoj se izdaju. Iz spomenutog saveza ističu da te države imaju drugačije uređen sustav ribočuvarske službe i poribljavanja.

"Teško će RH biti prijeći na taj model jer onda ona mora plaćati jedan veliki aparat, a to je ribočuvarska služba i poribljavanje voda. U tom slučaju sva sredstva idu državi, a ona mora voditi računa o tome. Bojim se da za to trenutno nema snage", napominje Sever.

Više pogledajte u emisiji Poticaj STV-a:


Tagovi

Ribolovne dozvole Poskupljenje Vladimir Sever Marko Petričević STV


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer