Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja setva
  • 23.10.2017. 10:00

Zaštita ozimih žitarica od korova

Pravovremena zaštita ozimih žitarica poboljšava kvalitet i kvantitet roda.

Foto: Hans / Pixabay
  • 2.744
  • 157
  • 0

Optimalni su rokovi za setvu ozimih žitarica i treba se pridržavati dobre poljoprivredne prakse. Potrebno je osigurati setvu čistog semena, plodored, pravovremenu i kvalitetnu obradu zemljišta sa optimalnom gustoćom sklopa i uravnoteženim đubrenjem.

Zaštita strnih žitarica od korova, uzročnika bolesti i štetočina je proces koji se odvija tokom cele godine. Pravovremena zaštita poboljšava kvalitet i kvantitet roda. S obzirom na to da su korovi najznačajniji problem u proizvodnji strnih žitarica, od posebne je važnosti da se suzbijanje korova u usevu obavi na vreme.

Proizvođači žitarica moraju odlučiti o potrebi, načinu i vremenu suzbijanja korova. Neophodno je poznavanje proizvodne površine kao i stepena zakorovljenosti (zastupljenost jednogodišnjih ili višegodišnjih korova, uskolisnih ili širokolisnih). Strne žitarice su najosetljivije na prisustvo korova u periodu busanja.

Najprisutniji i najopasniji korovi

U žitaricama je veliki broj travnih, odnosno uskolisnih i širokolisnih biljnih vrsta, koje se javljaju kao korovi. Ipak, svega nekoliko korovnih vrsta dominira svojom prisutnošću i brojnošću kao i štetama koje čine. Najprisutniji, a samim time i najopasniji korovi u žitaricama su jednogodišnji travni korovi (kritičan broj 0,5-1,0 neželjena biljka/m²): slakoperka, mačiji rep i vlasnjača. Od jednogodišnjih širokolisnih korova (kritičan broj 15-20 biljaka/m²) pojavljuju se: broćika, čestoslavica, mišjakinja, mrtva kopriva.

Novija istraživanja navode da se direktne štete od korova na poljima ozimih žitarica, gde se ne suzbijaju korovi, ogledaju u prosečnim prinosima manjim za 14,2% (pšenica i ječam). Osim toga, nisu zanemarive ni direktne štete kao što su: poleganje useva, jači razvoj bolesti, kasnije dozrevanje, smanjene vrednosti proizvoda (nečistoće, primese), otežana žetva i slično.

Tretiranje korova

Rokovi tretiranja herbicidima u jesen su:

  • pre setve (pre-sowing);
  • nakon setve, a pre nicanja kulture (pre-emergence);
  • nakon nicanja kulture i korova (post-emergence).

U jesenjem roku koriste se herbicidi širokog spektra delovanja koji svoju delotvornost u zemlji zadržavaju sve do proleća. Primena nakon nicanja racionalnija je od primene pre setve, jer korov osim korenom, sredstvo upija i putem lista, odnosno ne tretiramo napamet. Primenom herbicida nakon nicanja kulture i korova, mogu se postići značajne ekonomske i ekološke uštede.

Mogu se upotrebiti sledeći kombinovani herbicidi za jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove: Filon 80 EC, Stomp 330 E, Stomp Aqua, Pendigan 330 EC, Alister Grande (dozvoljen samo u pšenici i pšenoraži), Alister New (dozvoljen samo u pšenici), Tolurex 50 SC (dozvoljen samo u pšenici i ječmu), Tornado Forte.

Autor: mag. ing. agr. Marina Kršić

Foto: Hans / Pixabay

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]