Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carbidae
  • 23.05.2020. 18:00

Trčci su većinom korisni insekti, ali žitni bauljar pravi štete na klasovima

Trčci su značajni insekti za biološku kontrolu štetočina jer se hrane grčicama, larvama krompirovih zlatica, lisnim vašima i sl. Međutim, postoje i vrste koje prave štete na biljkama.

Foto: Depositphotos/coboflupi
  • 150
  • 11
  • 0

Trčci su insekti iz porodice Carabidae koji čine sastavni dio korisne entomofaune poljoprivrednih staništa, a sastav i brojnost vrste kao i jedinki trčaka pokazatelji su biološke stabilnosti poljoprivrednih staništa. Većina insekata iz ove porodice je korisna, ali postoje i neke vrste koje nanose štete biljkama.

Korisni insekti iz porodice trčkova

Trčci su vrlo značajni za biološku kontrolu štetočina jer se hrane gusjenicama, larvama krompirovih zlatica, grčicama hrušteva, žičnjacima, a male vrste love i lisne vaši i grinje. Prisutnost korisnih insekata iz porodice trčaka doprinosi i smanjenju broja puževa.

Kako se riješiti puževa u vrtu?

U knjizi prof.dr. Milana Maceljskog, Poljoprivredna entomologija iz 1999. piše kako neke vrste ovih insekata žive i nekoliko godina pa za vrijeme života mogu uništiti i do 1.000 larvi većih insekata. U korisne vrste se ubrajaju rodovi: Carabus, Calosoma, Poecilus, Pterostichus i Nebria. Iako treba naglasiti kako široka primjena insekticida smanjuje njihovu brojnost, a time i njihovu ulogu u biokontroli.

Uglavnom su aktivni po noći

Tijelo trčaka može biti veličine i do 8 cm i često je jednolično i tamne boje iako neke vrste mogu imati i metalni sjaj. Tijelo im je rebraste strukture, a imaju tri para nogu prilagođenih za trčanje po čemu su i dobili naziv.

Uglavnom su aktivni noću, iako postoje vrste koje su aktivne jedino danju. Vrste metalnoga sjaja češće su aktivne po danu ili tokom toplog razdoblja, a vrste koje prezimljuju kao larve - noću. Preko dana zadržavaju se ispod kamenja i ostataka biljnog pokrivača u vrtovima.

Kako piše u Glasilu biljne zaštite 4/2015, prema načinu ishrane mogu biti: Polifagni predatori koji se hrane hranom životinjskog i biljnog porijekla, zatim oligofagni koji jedu nekoliko vrsta hrane, a uglavnom su specijalizirani za puževe i gusjenice te fitofagni trčci koji se hrane isključivo biljnim dijelovima.

Proždrljivi su, dnevni unos hrane doseže masu jednaku tjelesnoj. Zbog velike brojnosti ovih insekata u poljoprivrednim zasadima, logična je mogućnost njihove prehrane nekim štetočinama koji napadaju uzgajano bilje iako, kao što smo rekli, postoje štetne vrste i treba ih znati razlikovati.

Postoje i štetne vrste trčkova

U trčke se ubrajaju štetočine koji se hrane biljkama poput onih iz roda Harpalus i Zabrus. Poznata štetočina pšenice je žitni bauljar (Zabrus tenebrioides). Kako piše prof.dr.sc. Marija Ivezić u knjizi Entomologija, čim se izliježe njegova larva, počinje praviti hodnike u tlu pored mladih biljaka pšenice. Ona noću izlazi i nagriza mlado lišće gnječenjem i kidanjem pomoću jake vilice. Njegovo prisustvo može se primijetiti po raščupanom lišću.

On je i jedna od štetočina koja je na prvom mjestu kada je u pitanju direktno oštećenje zrnevlja u klasovima. Naime, ne samo da može izgristi velik broj zrna već i prekida klasove i onda na tlu nastavlja s ishranom.

U sušnim periodima veće štete od žitnog balca - obavite zaštitu na vrijeme

Brojna istraživanja dokazala su veću brojnost trčaka u zakorovljenim usjevima. Manje vrsta bira gusti sklop, a većina ih radije bira usjeve koji im osiguravaju otvorena staništa gdje prevladavaju više temperature. S tih površina, koje su nestabilne, kreću se na ivicama ili u živicama.


Tagovi

Trčci Žitni bauljar Zabrus tenebrioides Korisni insekti Biokontrola


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]