Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja šećerne repe
  • 13.01.2017. 17:30

Rusija: rekordnih 5,75 miliona tona šećera

Šećerane u Rusiji su u ovoj sezoni proizvele 5,75 miliona tona šećera, to jest 600.000 tona više nego u istom periodu lane. To će kako predviđaju stručnjaci biti apsolutni rekord u istoriji te zemlje.

Foto: donjasnl
  • 2.222
  • 502
  • 0

Šećerane u Rusiji su do 9. januara 2017. godine proizvele rekordnih 5,75 miliona tona šećera, odnosno 600.000 tona više nego u istom periodu lane, prenosi "Soyuzrossakhar". Kako oni navode, trenutno se šećerna repa prerađuje u 25 šećerana, dok je prošle godine u ovo vreme radilo samo šest fabrika.

Rusi proizveli 48,3 miliona tona šećerne repe

S obzirom na količinu dosada skinutih sirovina, stručnjaci predviđaju da će proizvodnja u pojedinim fabrikama trajati do sredine februara. Prema podacima "Rosstata", Rusija je ove sezone proizvela 48,3 miliona tona šećerne repe, u poređenju sa 39 miliona tona koliko je izvađeno 2015. godine.

Moguće smanjenje površina pod repom za 4% do 6%

Stručnjaci Instituta za poljoprivredne studije tržišta (IKAR) procenjuju da će proizvodnja šećera, na kraju kampanje šećerne repe, premašiti količinu od šest miliona tona. To će, kako kažu, biti apsolutni rekord u istoriji te zemlje. Prethodne godine, njihova proizvodnja iznosila je 5,19 miliona tona šećera. Istovremeno, eksperti ne isključuju mogućnost da će ove godine površina pod šećernom repom biti smanjena za 4% do 6%, na 1040-1070 ha.

Foto: donjasnl0 / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Šećer Šećerna repa Rusija Tržište Kampanja Rosstat Instituta za poljoprivredne studije tržišta IKAR Rekord Vađenje repe Soyuzrossakhar


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]