Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena i rod kukuruza
  • 09.09.2019. 10:00

Ratari nezadovoljni otkupnom cenom kukuruza

U Srbiji je ovoga proleća kukuruz zasejan na 970 hiljada hektara. Ratari očekuju daleko veći rod od prošlogodišnjeg, ali nisu zadovoljni trenutnom otkupnom cenom.

Foto: Bigstockphoto/Chas53
  • 2.640
  • 253
  • 0

U čitavoj Srbiji površine pod kukuruzom su značajne, zauzimaju trećinu ukupnih površina. Poljoprivredni proizvođači, a posebno imanja očekuju rod od osam tona, dok će taj prosek kod individualnih proizvođača biti manji. To potvrđuje i Željko Kavlak iz Melenaca koji je među prvim krenuo sa ovogodišnjom berbom.

"Tridesetak jutara sam posejao pod kukuruzom, rod je dobar - četiri tone po jutru u zrnu", kaže Kavlak.

Slično razmišljaju i ostali ratari. Darko Đurić je kukuruz posejao na dvadeset hektara. "Prinos je solidan, pet, šest tona po jutru", kaže Đurić. Iako zadovoljan prinosom, zabrinut je za cenu. Kaže da je čuo da će cena kukuruza biti od 13 do 14 dinara, što je smatra izuzetno malo, i napominje da bi cena trebala da bude 20 dinara po kilogramu. 

Pravilno skladištenje čuva kvalitet kukuruza

Ratari će većinu roda ostaviti u kotarima očekujući bolju cenu 

U četiri šabačke opštine koje pokriva tamošnja poljoprivredna stručna služba ovoga proleća kukuruz je zasejan na površini od 65 hiljada hektara. Početkom nedelje ovde će krenuti berba.

Darko Simić iz Poljoprivredne stručne službe iz Šapca ukazuje da je prinos na oglednim poljima očekivan, od sedam i po tona po hektaru. Prolazak kukuruza kroz feno-fazu bio je tvrdi on gotovo idealan sve do nalivanja zrna. "Mislim da će biti mnogo manji procenat od očekivanog, a to znači da će ta faza nalivanja zrna biti od pet do deset odsto", navdi Simić, prenosi RTS. 

I kao što je to slučaj sa pšenicom, većina proizvođača kukuruza u ovom trenutku nije zadovoljna otkupnom cenom. Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, većinu roda ostaviće u kotarkama čekajući bolju cenu, dok su jedino oni ratari, koji nemaju novca za predstojeću jesenju setvu primorani da ga odmah prodaju.

Poljoprivrednici u Vojvodini nezadovoljni cenom soje i suncokreta

Istovremeno poljoprivrednici u Vojvodini nisu zadovoljni ovogodišnjim rodom, ali ni cenom koju nude otkupljivači za suncokret i soju. 

Suncokret i soja zauzimaju trenutno oko 220 hiljada hektara. U Banatu su prinosi suncokreta ove godine između dve i dve i po tone po hektaru, što poljoprivrednicima u tom kraju nimalo ne odgovara, prenosi Dnevnik.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom ni prinosima suncokreta i soje

Najveći domaći otkupljivač Viktorija grupa ponudio je cenu od 29,5 dinara po kilogramu. Poljoprivrednicima ta cena ne odgovara jer, kako kažu, nije dovoljna da pokrije sve troškove.

Slab promet na Novosadskoj berzi 

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je proteklu sedmicu. Žetva suncokreta i soje koja se obavlja gotovo istovremeno na terenu zadaje probleme proizvođačima sa manjkom skladišnog prostora.

Velik cenovni spred između ponude kukuruza po cenama od 14,50 do 14,70 din/kg i tražnje po cenama od 14 din/kg nisu mogli da dovedu do realizacije berzanskih ugovora. Cenovni spred, očekivanje žetve, očekivani rekordni prinosi na domaćem tržištu, a i u Ukrajini, ukazuju na negativne trendove žutog zrna.

Neuobičajeno slab promet robe na Novosadskoj berzi

Soja se zadržala na prošlonedeljnom cenovnom nivou kako starog roda 2018. tako i novog roda 2019. godine. Suncokret je trgovan po jedinstvenoj ceni od 30,80 din/kg bez PDV-a (33,88 din/kg sa PDV-om).


Izvori

RTS


Tagovi

Cena kukuruza Rod kukuruza Cena soje Rod soje Cena suncokreta Rod suncokreta


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.