Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 14.05.2021. 10:15

Prva sjetva uz poznatu cijenu otkupa, Mato Brlošić: To je model koji tražimo 30 godina

Kod nas se ona donosila u posljednji trenutak, u tijeku žetve ili kada su kulture već skinute, podsjeća Brlošić dodajući da je trenutna otkupna cijena žitarica najveća u posljednjih 10 godina, ali rastu i cijene repromaterijala.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
  • 3.878
  • 589
  • 2

Prošlu godinu, obilježenu pandemijom, poljoprivrednici će pamtiti kao izuzetno tešku. Iako su uspjeli izboriti da tijekom lockdowna trgovine repromaterijala potrebnog za poljoprivredu rade, problemi su se pojavili već kod same organizacije sjetve, jer su trgovine rezervnih dijelova bile zatvorene. Nadalje, problema je dugo bilo i s prodajom na tržnicama te su poljoprivrednici koji su na taj način plasirali robu na tržište, gotovo ostali bez prihoda.

"Ovu, 2021. pamtit ćemo po izuzetno ranom početku sjetve, koja se otegla, jer smo imali jedan izuzetno hladan period, pa je dio poljoprivrednika čekao toplije vrijeme, koje je došlo tek u posljednjim danima travnja", kaže nam Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Zbog prerane sjetve, mjestimično imamo presijavanja, no, napominje, ne u zabrinjavajućem obimu." Nadamo se, stoga, da bi ova godina što se tiče sjetve mogla biti dobra jer imamo prilično dobar raspored padalina", kaže i dodaje da u posljednje vrijeme, gotovo svakih 5-6 dana padne nešto kiše, što je pospješilo nicanje svih kultura, pa i onih koje su sijane u ožujku.

Zbog tog dobrog rasporeda padalina, kojih nije niti premalo, niti previše, sve što je posijano i plitko i duboko niče i sklopovi gotovo svih kultura, od šećerne repe, suncokreta, soje i kukuruza, izuzetno su zadovoljavajući.

Povoljne će oborine, nastavlja, za rezultat imati i kvalitetnije djelovanje herbicida, te je za očekivati da će njive biti znatno čistije od korova.

Ova bi godina što se tiče sjetve mogla biti dobra, smatra Brlošić (Foto: R. Prusina)

Kada su u pitanju cijene žitarica, mišljenja je da su trenutno izuzetno dobre, te poljoprivrednici već danas mogu prodati ono što su jučer sijali. To je, smatra Brlošić, ponukalo ljude da mnogo više ulože u gnojidbu svih ratarskih kultura, pa se možemo nadati dobroj godini. 

Iako vegetacija, u odnosu na prethodne godine, ove godine kasni 10 do 15 dana, nada se da u jesen neće biti problema sa sazrijevanjem kultura.

Manje uljane repice, više kukuruza i suncokreta

Na temu "Proljetna sjetva u 2021. godini“, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak, izvijestio je nedavno o projekcijama sjetvenog plana. Najavljuje se povećanje površina pod kukuruzom, na ukupno 290 tisuća hektara, šećerna repa s 10.500 hektara zadržava prošlogodišnji trend, jednako kao i soja, a bilježi se rast površina pod suncokretom. Jedino će uljana repica biti zasijana manje od uobičajenog.

"Količine zasijanih kultura precizno ćemo znati kada završi prijava potpora za ovu godinu", napominje Brlošić navodeći da ono što već sada znamo jest da je u jesen prošle godine došlo do pada sjetve uljane repice. Riječ je o značajnom smanjenju površina, što je dijelom posljedica zabrane određenih insekticida i pojave veće količine štetnika, a ulogu su odigrale i niske temperature u ožujku.

"Ta kombinacija niskih temperatura i jakog napada štetnika imala je loš utjecaj te smo na mjestima imali preoravanje površina pod uljanom repicom i sadnju novih kultura“, kaže naš sugovornik.

I dok se bilježi značajan pad površina pod uljanom repicom, očekuje se, dodaje, blagi rast površina pod kukuruzom, jer on ima dobru cijenu. Soja će, smatra, zadržati iste površine, a očekuje se i blagi porast površina pod suncokretom jer su se površine koje nisu bile zasijane, kao i one pod uljanom repicom koje su preorane, uglavnom pokrile suncokretom.

Tjedna kotacija cijena je dobar model, no oprez

Izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja Žito grupe, Relja Kovačić, izvijestio je o novim načinu ugovaranja otkupnih cijena. Pojasnio je kako je ta grupa prvi put izišla s kotacijama cijena. Po tom će novom modelu svakog tjedna nuditi mogućnost ugovaranja cijene. Svaki proizvođač koji želi ugovoriti određene količine sa svojih površina može to učiniti po cijeni koja se u tom trenutku nudi na svjetskim burzama. 

"Upravo takav model smo tražili odavno, još prije 30 godina. Naime, na europskim i svjetskim burzama u svakom se trenutku zna cijena, dok se kod nas ona donosila u posljednji trenutak, u tijeku žetve ili kada su kulture već skinute, predane i uskladištene", podsjeća Brlošić napominjući da su ovim hvalevrijednim potezom Žito grupe, hrvatski ratari konačno dobili ono što se odavno priželjkivalo i to u velikom obimu, za gotovo sve kulture. Naime, prošle je godine to već radio Axereal, koji je izašao sa svojom ponudom za pivarski ječam te se već u ožujku prošle godine mogla ugovoriti cijena za tu kulturu.

To je, ističe, princip rada europskih poljoprivrednih kompanija koji rataru daje mogućnost da odluče što će sijati i koliko mogu uložiti, jer unaprijed znaju cijenu te imaju osiguran otkup i poznatog kupca. 

Proljetna sjetva: Ratare očekuju tjedne kotacije cijena

No, važno je, poručuje Brlošić, da naš poljoprivrednik shvati i ozbiljnost takve trgovine - određene količine koje je prodao, dakle za koje je potpisao ugovor, mora i predati otkupljivaču u određenom roku.

"Savjetujem da zbog vlastite sigurnosti ne pretjeruju s prinosima, niti s prosjecima, Moraju biti sigurni da će kada dođe trenutak predaje robe otkupljivaču, doista imati ugovorene količine“, poručuje.

Iako je riječ o dobrom potezu kojim se približavamo svjetskom trendu, naši poljoprivrednici, kaže Brlošić, na ovakav model još nisu navikli te imaju mnogo nedoumica i pitanja, a najviše ih, dakako, zanima jesu li ponuđene cijene zadovoljavajuće.

"Po mom mišljenju, cijene su za ovu godinu izuzetno korektne, znatno su više od prosjeka iz prethodnih godina, ali poljoprivrednici i dalje žive u nadi da će u nekoj fazi žetve, možda biti još i bolja“, kaže i napominje da su prema povratnoj informaciji iz Žito grupe, reakcije ratara na kotacijske cijene već sada dosta pozitivne te su određene količine robe po tom novom modelu. već i tržene.

Konstantno se povećava cijena prošlogodišnjeg uroda

Usporedimo li cijene na domaćem tržištu žitarica s cijenama na stranim burzama, kod nas su one nešto niže, no Brlošić kaže da su vrlo slične onima na francuskoj, talijanskoj i njemačkoj burzi. 

"Od početka godine imamo značajniji porast cijena žitarica, što nam ulijeva malo veću sigurnost  Očekujemo da bi ova godina, po tom pitanju, mogla biti bolja nego prošla", otkriva.

Cijena žitarica najviša je u posljednih 10 godina (Foto: R. Prusina)

Gledano u desetogodišnjem razdoblju, cijena žitarica je trenutno najviša u posljednjih 10 godina. Nažalost, dodaje, njezin porast izuzetno brzo prati i rast cijena repromaterijala. "Cijena mineralnog gnojiva znatno je porasla, cijena sjemena u kratkom je roku skočila i do sto posto, blago rastu i one zaštitnih sredstava, a o cijeni strojeva da i ne govorimo, te je nemoguće pratiti", naglašava.

Prema njemu, očito se računa da svi mogu koristiti subvencije kroz mjere ruralnog razvoja, no nažalost, tek oko pet posto naših poljoprivrednika ima šansu proći na tim natječajima i dobiti subvenciju u nabavi strojeva i opreme. Smatra da je trebalo ograničiti iznose, te ih maksimalno spustiti kako bi ih što veći broj mogao dobiti. 


Tagovi

Proljetna sjetva 2021. Mato Brlošić Kotacija cijena Otkupne cijene žitarica


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]