Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena pšenice
  • 18.07.2014. 09:00

Proizvođači: 1,15 kn za kg pšenice je malo!

Većina otkupljivača za kilogram pšenice nudi 1,15 kuna što je, u odnosu na ulazne troškove, sramotno niska cijena. Predsjednik HPK, Matija Brlošić, sumnja na dogovaranje cijena između otkupljivača

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul
  • 790
  • 113
  • 0

Cijena pšenice i dalje je vruća tema u poljoprivrednim krugovima. Prošlog je tjedna nekoliko tvrtki izašlo s konkretnim cijenama koje nikako ne zadovoljavaju poljoprivrednike. Tvrtka Granolio počela je s otkupom merkantilne pšenice roda 2014., 09. srpnja ove godine, a za kilogram pšenice standarnde kakvoće cijena je 1,15 kuna. Pod standardnom kakvoćom podrzumijeva se pšenica koja sadrži 13,5 posto vlage, 76 kg/hl hektolitarske mase i pet posto primjesa. Plaćanje je odmah, po izvršenom obračunu kvalitete. Granolio na području Brodsko-posavske županije raspolaže sa silosima u Velikoj Kopanici i Slavonskom Brodu.

Neki nude i manje!

S otkupnom cijenom od 1,15 kuna za kilogram pšenice izašla je i tvrtka Žito d.o.o. Osijek, koja također, isplatu garantira odmah nakon obračuna. Cijenu od 1,10 kuna za kilogram nudi tvrtka Ameropa Žitni Terminal d.o.o. i to uz maksimalnu dozvoljenu vlagu od 14 posto s primjesom od pet posto, dok stočnu pšenicu plaćaju 0,90 kuna po kilogramu, a u nju ulazi pšenica s hektolitrom manjim od 74. Na Osječkoj robnoj burzi cijena je i dalje bila 1,29 kuna, uz dospijeće 20. kolovoza.

Ovakvim stanjem na tržištu nije zadovoljan ni predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić koji je za Glas Slavonije izjavio: "Očito se ponavlja slučaj kao što je bio lani kada su svi otkupljivači pšenice, koji su ujedno većinom i organizatori proizvodnje, dogovorili istu otkupnu cijenu. Ovogodišnja cijena od 1,15 kn/kg je i dalje proizvođačima neprihvatljiva s obzirom na uvjete i visoke troškove proizvodnje. Naime, većina poljoprivrednika ugovorno je vezana s organizatorima i otkupljivačima proizvodnje koji sami određuju cijenu repromaterijala i kamate, tako da će većina seljaka, posebice onih koji su ostvarili niske urode, organizatorima nakon predaje pšenice ostati još i dužna".

Među proizvođačima vlada nezadovoljstvo

Ministar Tihomir Jakovina ne očekuje nestašicu pšenice niti probleme sa žitaricama u Hrvatskoj. Sada kada smo punopravna članica Europske unije i poslujemo po principima otvorenog tržišta, ministar naglašava da nam nisu na raspolaganju više administrativna ograničavanja uvoza ili izvoza kao mjere rješavanja problema.

Poljoprivrednici su ogorčeni i krajnje nezadovoljnim cijenama pšenice koje im se nude u ovom trenutku. Daleko je to od održive proizvodnje pa smatraju da je od presudne važnosti uređeno tržište kako se ne bi događale situacije dogovaranja cijena.

Foto: depositphotos.com, Nomadsoul1


Tagovi

Matija Brlošić Tihimir Jakovina Otkupna cijena Granolio Žito Osijek Ameropa Žitni Terminal Standardna kakvoća Poljoprivrednici Uređeno tržište Administrativna ograničavanja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.