Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europsko tržište žitarica
  • 29.12.2015. 08:20

Prava zima tek dolazi - čeka nas pad u prinosima?

O pravom snijegu možemo govoriti tek u januaru 2016., a do tada se nadati kako za usjeve neće biti kasno, kažu analitičari. Prognozira se četvrta rekordna žetva u Velikoj Britaniji, ali i istovremeni pad u prinosima pšenice na području EU.

  • 97
  • 10
  • 0

O pravom snijegu možemo govoriti tek u januaru 2016., a dotad se nadati kako za usjeve neće biti kasno, kažu analitičari. Prognozira se četvrta rekordna žetva u Velikoj Britaniji, ali i istovremeni pad u prinosima pšenice na području EU.

I dok prinosi padaju, zbog slabog eura, izvoz žitarica iz EU će navodno procvjetati.

Prava zima tek dolazi?

Kakve su posljedice neobično blagih vremenskih uvjeta koji su vladali tijekom jeseni i početka zime u Europi, mogli ste pročitati prije nekoliko tjedana. Toplije vrijeme dovelo je do izostanka snježnog pokrova ozimim žitaricama diljem sjeverne hemisfere, a snijeg se ne očekuje prije kraja godine.

Snijeg pomaže zaštititi usjeve za vrijeme oštrih zima i osigurava potrebnu vlagu u proljeće kada se temperature počnu dizati.

Nedostatak snijega možda i neće biti problem ako se temperature spuste, sukladno dobu godine, ali izgledno je da će tek u januaru 2016. usjeve sjeverne hemisfere pogoditi pravi zimski uvjeti.

Četvrta rekordna žetva na engleskim poljima?

Prema statistikama Defre, prognozirano je povećanje uroda pšenice u Velikoj Britaniji, i to za 250Kt u usporedbi s predviđanjima u oktobru. To dovodi ljestvicu britanske pšenice do 16.4Mt, što je četvrta rekordna žetva ikad zabilježena.

Nadalje, proizvodnji ječma i zobi se također predviđa povećanje u usporedbi s oktobrom. Dok je područje zasijano pšenicom bilo manje za 5% u ovoj godini, godišnja proizvodnja pala je za samo 1%, i to sa rekordnim prinosima.

Pad u prinosima pšenice u EU

Proizvodnja pšenice na području EU prognozira se na manje količine zbog pada u prinosima pa bi po prvi puta u četiri godine moglo doći do smanjenja proizvodnje. Količina pšenice tako bi mogla pasti za 6.4Mt na sveukupnih 143.6Mt zbog manjeg požnjevenog područja pod pšenicom, kao i povratka na nešto uobičajenije prinose umjesto dosadašnjih rekordnih.

Smanjeno je i područje pod mekom pšenicom u EU, kao i prinosi, što se može djelomično pripisati niskim cijenama, kao i suhom vremenu u nekim regijama.

Top tri EU proizvođača pšenice imat će manje meke pšenice u sezoni 2016. Dok sveukupno područje pod pšenicom ostaje isto za Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju kao i prijašnjih godina, prognozirano je smanjenje u prinosima za sve tri zemlje.

Unatoč nižim prinosima, izvoz raste

Zadnje procjene za izvoz EU meke pšenice u sezoni 2015/16 su povećane, saznajemo od analitičke agencije Strategie Grains, no prema zadnjim podacima s terena, još uvijek govorimo o 16%-tnom padu s obzirom na prošlu godinu. Prognoza za povećani izvoz meke pšenice temelji se na povećanoj konkurentnosti EU zbog slabog eura naspram drugih valuta. Sada se u sezoni 2015/16 predviđa izvoz od 27.6Mt u usporedbi sa 26.8Mt kako se mislilo u novembru.

Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Urod Izvoz Euro Svjetsko tržište žitarica 2015 Zimski uvjeti Europsko tržište žitarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97