Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasinski okrug
  • 20.06.2016. 15:00

Počela žetva ječma, očekuju se odlični prinosi

Žetva ječma obavljena je na desetak odsto površina koje su u Rasinskom okrugu pod tom kulturom, a po trenutnom stanju žitarica - pšenice, ječma, ovsa i tritikala, očekuje se da bi prinosi ove godine u tom kraju mogli da budu natprosečni.

  • 820
  • 39
  • 0

Žetva ječma obavljena je na desetak odsto površina koje su u Rasinskom okrugu pod tom kulturom, a kako navode u kruševačkoj Poljoprivredno - savetodavnoj i stručnoj službi, po trenutnom stanju žitarica - pšenice, ječma, ovsa i tritikala, očekuje se da bi prinosi ove godine u tom kraju mogli da budu natprosečni.

"Prinosi ječma su dobri i kvalitetni jer su uslovi bili povoljni za setvu, takvi su bili i tokom prolećne vegetacije, poljoprivrednici su ispoštovali agrotehničke mere, a očekujemo prinose preko četiri tone po hektaru, na pojedinim parcelama čak do pet tona", kazala je Radojka Nikolić iz kruševačke Poljoprivredno-savetodavne i stručne službe.

Krajem juna očekuje se završetak žetve

Žetva ječma, pod kojim je u Rasinskom okrugu oko 1.500 hektara, trebalo bi da do kraja juna bude završena, a početkom jula da počne žetva pšenice, koja je takođe u dobrom stanju. "Bili su dobri uslovi za nalivanje zrna, pšenica je u mlečnoj fazi zrelosti, klasovi su krupni, zrno dobro naliveno. Ako vremenski uslovi budu zadovoljavajući do, a potom i u vreme žetve, očekujemo visoke prinose, koji bi mogli da budu i iznad prosečnih pet tone po hektaru, odnosno preko pet tona, a na najboljim parcelama i iznad šest tona po hektaru", kazala je Radojka Nikolić.

Pšenica je u Rasinskom okrugu posejana na oko 13,5 hiljada hektara, dok je pod ostalim žitaricama još oko 4.000 hektara.

Iako posejan u optimalnom roku, kukuruz nije u tako dobroj kondiciji

Kukuruz pod kojim je na tom području oko 40.000 hektara, rekla je Radojka Nikolić, posejan je u optimalnom roku, ali su u maju bili nepovoljni uslovi, niže temperature od uobičajenih i s mnogo kiše. "Zbog toga se kukuruz sporo razvijao, prilično loše je izgledao, njegova vegetacija kasni i sada je ispod metra umesto da je preko metra, a sadašnje temperature i sunce mu pogoduju i očekujemo da će bolje izgledati", navela je ona i dodala da u zemljištu ima dovoljno vlage i ratari mogu da urade prihranjivanje azotnim đubrivom, ako to nisu učinili i da obave međurednu obradu.

Foto:bigstockphotos.com;budabar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Žetva ječma Pšenica Kukuruz Rasinski okrug Prinosi Radojka Nikolić PSSS Kruševac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u