Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 20.10.2022. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Plug LEMKEN Juwel 7 i valjak FlexPack za vrhunsku obradu zemljišta i čuvanje vlage

Kombinacija pluga LEMKEN Juwel 7 i valjka FlexPack omogućava vrhunsku obradu zemljišta i očuvanje vlage u proseku za između 5 i 15 odsto. Zahvaljujući ravnom i blago potisnutom zemljištu smanjena površina koja je u dodiru sa vazduhom i na kojoj se suši zemljište.

Foto: Arpad Balog (privatna arhiva)
  • 868
  • 130
  • 0

Arpad Balog iz Bečeja poljoprivredom je krenuo da se bavi iz hobija 2013. godine. Prethodno je 2002. godine osnovao firmu, koja zastupa švajcarsku kompaniju, koja se bavi proizvodnjom kotlova i industrijske ventilacije.

Poljoprivredom se bavio njegov otac, a kada je došao u godine kada više nije mogao da radi zemlju, Arpad se odlučio da preuzme taj posao i proširi ga. Danas na oko 300 hektara obradive površine uzgaja kukuruz, soju, suncokret, pšenicu, ječam i uljanu repicu.

Plug "LEMKEN Juwel 7" zajedno sa valjkom "FlexPack" nabavio je prošle godine na proleće i to se pokazao kao pravi potez. Na taj korak odlučio se jer je želeo da ore sa što manjim gubicima vlage u zemljištu.

Oranje sa minimalnim gubicima vlage.

"Razlog zbog kojeg sam se odlučio da kupim plug je valjak 'FlexPack'. Njegova uloga je da malo usitni gornju površinu zemljišta i da je poravna, a samim tim da smanji gubitak vlage. Zahvaljujući valjku možemo sačuvati od pet do 15 odsto vlage u zemljištu. Pošto je LEMKEN jedna od vodećih kompanija koje proizvode priključne mašine visokog kvaliteta, bez dileme smo se odlučili za njih", objašnjava Balog.

Nakon obrade plugom "LEMKEN Juwel 7" i valjkom "FlexPack" zemljište je ravno i blago potisnuto, te je smanjena površina koja je u dodiru sa vazduhom i na kojoj se suši zemljište.

Lako podešavanje širine zahvata i pritiska valjka FlexPack

Valjak "FlexPack" je priključen na telo pluga, a podešavanje širine zahvata i pritiska na zemljište je izuzetno lako. On prati širinu zahvata pluga.

"Pošto smo kupili vario plug sa četiri glave, za koji širinu možemo da podešavamo iz traktorske kabine, automatski se 'FlexPack' podešava sa time. Pored toga, valjak još možemo da pomeramo u levo ili u desno kako bismo dobili najravniju površinu", pojašnjava naš sagovornik.

"FlexPack" idealan za srednje teška zemljišta

Ova kombinacija ovog pluga i valjka pogodna je za pripremu zemljišta za sve ratarske kulture, a naš domaćin kaže da obično ore posle kukuruza i da je kompletan posao završen u jednom prohodu, zbog čega su uštedeli na jednom prohodu i izbegli gaženje zemljišta, koje je nezahvalno za život tla.

"Plug 'LEMKEN Juwel 7' i valjak 'Flex Pack' daju mogućnost podešavanja različitih vrednosti, pa i same jačine pritiska na zemljište. Sve se podešava na licu mesta prema kvalitetu zemljišta. Cilj je da se širina i pritisak 'FlexPack-a' podesi tako da se dobije što ravnija površina oranja. Pritisak uljnog sistema koji potiskuje 'FlexPack' na površinu zemljišta može da bude podešen u rasponu od 50 do 200 bara. Mi podešavamo na 70 bara", kaže Balog.

Sve se podešava na licu mesta prema kvalitetu zemljišta, ističe Arpad Balog.

Naš sagovornik smatra da ovaj valjak nije pogodan za teška zemljišta, već za srednje teška, kakva su u Bečeju i okolini Bačke Topole gde se nalaze površine koje on obrađuje. Plug "Juwel 7" bez problema odgovara na bilo kakve izazove i ne smeta mu bilo kakav tip zemljišta.

Radna brzina zavisi od zemljišta i uslova

Brzina oranja zavisi od više faktora, a Balog kaže da oni oru brzinom između devez i 10 kilometara na sat.

"Mi plug 'LEMKEN Juwel 7' zajedno sa valjkom 'FlexPack' vučemo sa traktorom jačine 165 konjskih snaga. Radna brzina treba da se prilagođava zemljištu i uslovima, zato smo se odlučili za vario plug kako bismo mogli širinu zahvata da prilagodimo zemljištu, jer imamo jednu jačinu traktora. On na jednoj parceli može da vuče širi zahvat, a na drugoj uži, jer su uslovi drugačiji", kaže Balog i dodaje da ore na dubini između 25 i 29 centimetara, u zavnosti od kulture i uslova.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Foto prilog


Tagovi

Lemken Juwel 7 plug Valjak flexpack Arpad balog Bečej


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com