Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 18.02.2023. 15:00

Padaju cijene gnojiva osim za kalijevo - potražnja i dalje slaba

Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u januaru 2021.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 217
  • 17
  • 0

Cijene azotnih gnojiva i dalje padaju, tvrde analitičari globalne grupacije CRU koja se bavi ovim tržištem. Bez obzria na to, potražnja je i dalje slaba jer kupci očekuju daljnji pad. Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u januaru 2021., piše Agrarheute

U januaru je koštala 410 USD/t, a u decembru prošle godine 520 USD/t. Dakle, trend pada je i dalje prisutan iako je vrijeme za proljetnu prihranu i gnojidbu te bi po svoj logici cijene trebale rasti.

Glavni izvoznici s Bliskog istoka izvijestili su o FOB cijenama (kada je imenovana luka u koju se roba otprema, op.a.) uree od 357 USD/t u februaru i 345 USD/t u martu - u usporedbi s 450 USD/t u januaru.

Rast će proizvodnja amonijaka?

Kada je riječ o amonijaku, očekuje se povećanje proizvodnje nakon što je u Evropi pala cijena plina. 

Ipak, i za njime je potražnja neuobičajeno slaba, posebno s ključnih tržišta kao što su Indija, Brazil, Evropa i SAD. 

U Njemačkoj su cijene azotnih gnojiva i amonijaka također pod velikim pritiskom. U njihovim uvoznim lukama urea trenutno košta nešto manje od 565 eura po toni. To je oko 100 eura manje nego u januaru, a ujedno i najniža cijena od septembra 2021. godine, dakle u 18 mjeseci. 

Kalcijev amonijev nitrat (KAS), najvažnije azotno gnojivo koje koriste tamošnji poljoprivrednici, trenutno košta nešto manje od 475 EUR/t. U januaru je iznosio 610 eura što je na razini iz oktobra 2021. Otopina amonijevog nitrata uree (AHL) trenutno košta gotovo 510 EUR/t u njemačkim uvoznim lukama, što je više od 100 eura manje nego u januaru.

Kalijeva gnojiva i dalje skupa

Za razliku od navedenih, cijene kalijevih gnojiva ostaju i dalje visoke. Jedan od razloga je taj što 40 posto svjetske ponude dolazi iz Rusije i Bjelorusije, a drugi što kanadski proizvođači trenutno ne povećavaju svoje ograničene proizvodne kapacitete. Te tri zemlje činile su 70 posto ukupnog izvoza prije početka rata u Ukrajini. 

Rusija se preusmjerila na tržište Latinske Amerike i Indije, gdje je postizala rekordne cijene. Tako su iznosi za kalijevu sol na svjetskom tržištu naglo porasli 2022. s 221 USD/t na 562 USD što je bio najviši iznos od februara 2009. 

Kada je riječ o globalnoj cijeni potaše, ona je definirana velikim kupoprodajnim ugovorima Kine i Indije, koje određuju tržište ostatka svijeta. Prošle su je godine kupovali za 590 USD/t u usporedbi s 247 USD godinu prije (2021.). Analitičari očekuju da će kineski i indijski ugovori ove godine pasti ispod 450 USD/t što bi trebalo smanjiti cijene na svjetskom tržištu. 


Tagovi

Cijene gnojiva Cijena uree Dušična gnojiva Tržište gnojiva Proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]