Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 19.07.2015. 08:15

Kukuruza na tržištu nikad manje!

Prognoze za uljanu repicu iz Evropske unije su smanjene, dok s druge strane vlada veća tražnja za kukuruzom kojeg nedostaje na tržištu. Očekuje se dobra žetva francuske meke pšenice. Velike zalihe soje utiču na slabljenje cena uljarica.

Foto: depositphotos.com,
  • 116
  • 8
  • 0

Za kukuruzom, koji je ove godine razočarao prinosom, vlada veća tražnja. Kina će odustati od uvoza pšenice, što će uveliko uticati na tržište. Prinos meke francuske pšenice nadmašiće i prošlu sezonu.

Ukoliko se nastave sušni vremenski uslovi, Rusi i Ukrajinci očekuju znatno manje prognoze roda. Globalne zalihe soje neće biti toliko visoke zbog velikih potreba u Sjedinjenim Američkim Državama. Izvoz američke soje, s druge strane, manji je od prošlogodišnjeg i zaostaje. Iako je u Kanadi pala kiša, zemljište je i dalje suvo pa su smanjena očekivanja za uljanu repicu.

Kukuruz najtraženiji na tržištu

Utisci na tržištu žitarica su pomešani. U skladu s očekivanjima, zbog niže proizvodnje kukuruza u SAD-u i EU, te veće globalne tražnje, situacija je napeta. Prema predviđanjima u Kini će tražnja pšenice za proizvodnju stočne hrane biti smanjena. To je potreslo tržište pšenice koje će ove sezone verovatno biti i previše. Tim gore za cenu, što se vidi i prema vrednosti unapred ugovorenih cena te žitarice.

Uprkos zabrinutosti za kvalitet meke francuske pšenice, šanse za njenu tržišnu vrednost su više nego dobre, pa će prinos verovatno nadmašiti i prošlu sezonu. Kako žetva na severnoj hemisferi napreduje, najvažnija stavka na tržištu ostaju vremenske prilike koje diktiraju kvalitet i napredak žetve žitarica. Ukoliko se suvo i vrelo vreme nastavi u julu, u crnomorskom regionu, ruski i ukrajinski ministri poljoprivrede kažu da će znatno biti smanjene prognoze prinosa.

Kasni izvozna prodaja američke soje

Za razliku od prethodne nedelje, u sezoni 2014/2015, prognoziran je pad globalnih zaliha soje, i to zbog većih zahteva koji stižu iz Sjedinjenih Američkih Država. Slika zaliha uljarica je još na visokom nivou pa se čeka da stvari dođu na svoje mesto. Zasada je izvoz američke soje, u sezoni 2015/2016, prognoziran za 1,4 Mt manje u odnosu na prošlu godinu, pa sada iznosi 48,3 Mt. Međutim, izvozna prodaja sojinog zrna, u marketinškoj sezoni 2015/2016 (koja počinje u septembru) zaostaje za prethodnim godinama. Do 2. jula, samo je 6,3 Mt soje prodato van zemlje, gotovo polovina od 11,7 Mt koliko je bilo u ovo vreme ispred prošle marketinške sezone i najniže još od sezone 2010/2011. Prema tome, malo je verovatno da će jaka ranija potražnja za sojom iz SAD-a biti okidač za pozitivna kretanja na tržištu.

Pažljivo se prati i uticaj vremenskih uslova na useve uljane repice u ključnim područjima, EU i Kanadi. Tokom vikenda, na kanadskoj preriji su dominirale kiše, iako je zemljište suvo i dobro bi mu došlo još padavina, a slično je i širom Evrope. USDA je prošle nedelje smanjila svoja očekivanja od proizvodnje.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @budabar


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Kukuruz Ječam Rusija Francuska Kanada Argentina Velika Britanija Ukrajina Australija Svetsko tržište Ministarstvo okoliša DEFRA Meka pšenica Izvoz američke soje Valute Funta Izvozna prodaja Ukrajinski izvoz


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."