Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove tehnologije
  • 19.01.2021. 16:00

Inhibitori nitrifikacije - ravnomjernija dostupnost azota u zemljištu

Poljoprivreda danas zahtjeva primjenu savremenih tehnologija. Jedna od njih je upotreba inhibitora nitrifikacije koja omogućava ravnomjerniju dostupnost azota tokom cijele godine i smanjenje broja prihrana.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 135
  • 103
  • 0

Nakon praznika poljoprivrednici se polako pripremaju za nastavak radova na svojim poljima. U narednom periodu najbitnije je završiti zimsko oranje i početi sa pripremama za prihranjivanje ozimih strnih žita sa fokusom na azot, a tu su i predsjetvene pripreme za sijanje jarih usjeva. Od svih aktivnih materija u mineralnim đubrivima koje se koriste, azot je najzastupljeniji i zato je neophodno upoznavanje ratara sa novim tehnologijama koje stižu i na naše parcele.

"Azot je makroelement koji posredno ili neposredno utiče na sve procese u biljkama. Njegova najvažnija uloga je u proizvodnji hlorofila i sintezi proteina tako da u velikoj mjeri utiče na postizanje visokih prinosa u biljnoj proizvodnji, kao i na kvalitet proizvoda", objašnjava savjetodavac za ratarastvo, Milenko Đurić i dodaje da je takođe i dio jedinjenja u usjevima, poput proteina, hlorofila, hormona, enzima, aminokiselina, a njegov nedostatak u tlu ispoljava se u usporenom porastu, blijedo zelenim do žutim listovima, izduženom korjenu sa slabim grananjem.

Zašto kalijumova i fosforna đubriva zaorati u jesen, a azotna primjeniti u proljeće?

"Ni višak azota nije poželjan jer dovodi do bujnog razvoja, list dobija tamno zelenu boju, korijen je kraći i deblji." 

Prema njegovim riječima, u zemljištu se ovaj element nalazi u obliku organskih i mineralnih jedinjenja. Biljke ga usvajaju iz tla gdje se nalazi u amonijačnom i nitratnom obliku, ali je amonijačni pogodniji za usvajanje jer se direktno ugrađuje u organska jedinjenja dok nitratni prvo mora da se prevede u pristupačan oblik.

Usporiti transformaciju azota

Kod korištenja ovog makroelementa od strane usjeva vrlo je bitno i njegovo ispiranje u dublje slojeve i to kako sa aspekta povećanja prinosa tako i za očuvanje okoliša. Da bi se ovo uskladilo upotreba mineralnih hranjiva (koja ga sadrže u svojoj formulaciji) mora biti dobro izbalansirana da bi se izbjeglo ispiranje, a i pristupačnost mora odgovarati potrebama biljaka u zavisnosti od faze razvoja.

"Inhibitori nitrifikacije utiču na usporavanje djelovanja bakterija iz roda Nitrosomonas i na taj način se kontroliše brzina procesa i usporava transformacija iz amonijačnog u nitratni oblik tako da on ostane duže dostupan biljkama i da se smanji ispiranje u zemljište", objasnio je Đurić.

Kako kaže Đurić, postoje dva načina primjene inhibitora. Prvi je upotreba mineralnih đubriva sa stabilizovanim azotom, gdje se u hranjiva dodaje dicijanamid koji je organski molekul sa enzimskom aktivnošću i usporava proces nitrifikacije.

Koliko je kiša dobra za usjeve i kako unijeti atmosferski azot u tlo?

Ovaj stručnjak navodi da on smanjuje brzinu razlaganja azota, sprječava da iz amonijačnog oblika brzo prelazi u nitratni, dostupnost se produžava na 50 do 80 dana od momenta primjene tako da se pravi ravnoteža između potreba biljaka i dostupnosti ovog elementa u tlu, smanjuju se gubici isparavanjem i ispiranjem.

"Na osnovu kontrole plodnosti može se izračunati potrebna količina azota, napravi proračun korištenja i na takav način se povećava efikasnost upotrebe mineralnih đubriva, kao i zbog smanjenja broja agrotehničkih operacija, povećava se produktivnost proizvodnje. Đubriva sa stabilizovanim azotom upotrebljavaju se u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu."  

Primjenom inhibitora povećava se prinos

Drugi način upotrebe inhibitora je inovativna tehnologija sa primjenom aktivne materije - nitrapirin, formulacija koja se koristi u količini od 2,5 litra po ha sa količinom vode od 100 do 200 litara, a za aplikaciju se upotrebljavaju standardne prskalice. Prednosti su što utiče na dostupnost azota od 60 pa do 80 - 90 dana, smanjuje njegove gubitke u zemljištu ispiranjem i isparavanjem, kontroliše usvajanje od strane usjeva i utiče na povećanje prinosa i do sedam odsto u odnosu na netretirane dijelove proizvodnih parcela. 

"Ova materija koristi se zajedno sa organskim đubrivima - stajnjakom, osokom, organskim ostacima iz bioenergena, uz obaveznu inkorporaciju, sa mineralnim hranjivima u vrijeme predsjetvene obrade ili prihrane uz unošenje ili pred kišu, a takođe mogu se kombinovati i sa herbicidima koji se koriste u usjevu", kaže Đurić i dodaje da se primjena ovog produkta nove tehnologije može sprovesti u ratarskim biljkama kao što su kukuruz, strna žita, uljana repica, krompir, šećerna repa ali i u povrtarstvu i voćarstvu. 


Tagovi

Ratarstvo Đubrenje Mineralna ishrana Azot Nove tehnologije


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer