Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko tržište žitarica
  • 06.06.2016. 10:00

Da li će Ukrajina plaćati izvoz domaće pšenice?

Ukrajina je u ovoj sezoni ostvarila rekordan izvoz pšenice u Evropsku uniju. Ipak, situacija na tržištu se tek sada zahuktava. Kakav će biti ishod?

Foto: SergBob/bigstockphoto.com
  • 836
  • 41
  • 0

Prema podacima Evropske komisije, Ukrajina je do 20. maja ispunila kvotu za izvoz pšenice u zemlje EU za gotovo 100 %, preciznije 99,64 %.

Malo više od 3.000 Mt od dozvoljenih 950.000 Mt ostalo je neraspoređeno. Nakon distribucije ostatka pšenice dostupne za izvoz, do kraja 2016. godine, ukrajinska pšenica će biti poslata na tržište Evropske unije uz uvozne carine. Šta to znači za ukrajinsko tržište, pitaju se tržišni analitičari lista blackseagrain.

Evropa jedan od najvećih uvoznika ukrajinske pšenice

Ova vrlo uspešna sezona pšenice skoro je završena. U sezoni 2015/16, Ukrajina je značajno povećala pošiljke u EU, u poređenju sa prošlom godinom i postavila novi rekord. Činjenica je da je izvoz povećan, ne samo kada je reč o količini nego, što je još važnije - i u pogledu kvaliteta. Evropske zemlje su među tri najveća ovosezonska uvoznika ukrajinske pšenice sa udelom od 13 %, iza Tajlanda i Egipta.

Nove kvote za bescarinski izvoz tek 2017. godine

Međutim, žetva nove pšenice od 21,5 milion Mt, od koje će većina ići u izvoz, ući će na domaće ukrajinsko tržište u julu. Najveće pošiljke pšenice iz Ukrajine obično odlaze u septembru, oktobru i novembru. Nove kvote za bescarinski izvoz u Evropsku uniju biće dodeljene Ukrajini tek u januaru 2017. godine.

To znači da tokom perioda masovne ponude, ukrajinska pšenica neće moći da se takmiči na evropskom tržištu. Potpuni zastoj izvoza u EU do januara mogao bi da bude samo jedan od scenarija.

Tokom masovne ponude pšenice, Ukrajina neće konkurisati?

Ipak, moglo bi se dogoditi i to da će pšenica, koja bude izvožena u Evropsku uniju, van ukrajinske kvote, biti oporezivana uvoznom carinom od 12 €/Mt unutar kvote za "treće zemlje". To omogućava snabdevanje EU zemalja sa 1,19 miliona Mt pšenice tokom druge polovine ove godine. Sva pšenica iznad ove kvote mogla bi da bude pod represivnom carinom od 95 €/Mt.

Drugim rečima, Ukrajina teoretski može da izveze nove žitarice u Evropsku uniju, ali sa popustom od 12 evra (ili čak od 95 €/Mt). Takvi dogovori će biti mogući ako domaće cene padnu za isti iznos. To znači da će ukrajinski farmeri možda svoj izvoz u EU zemlje - morati da plate.

Foto: SergBob/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ukrajina Bescarinski izvoz Ponuda pšenice Uvozne carine


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."