Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Victoria Logistic
  • 15.06.2020. 14:00

Analiza zemljišta - investicija u petogodišnje planiranje proizvodnje

Analiza zemljišta je neophodna i osnovna agrotehnička mera svakog savremenog i pre svega odgovornog poljoprivrednog proizvođača prema sebi, svojoj proizvodnji i zemljištu kao neobnovljivom resursu.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.049
  • 155
  • 0

Analiza zemljišta je neophodna i osnovna agrotehnička mera svakog savremenog i pre svega odgovornog poljoprivrednog proizvođača prema sebi, svojoj proizvodnji i zemljištu kao neobnovljivom resursu.

Početna tačka na putu do visokih i kvalitetnih prinosa je primena agrotehničke mere kontrole plodnosti i analize plodnosti zemljišta. Ova analiza će omogućiti da indirektno uštedimo novac tako što će se na osnovu rezultata analize videti kakav je hemijski sastav svake parcele, šta i koliko treba dodati putem mineralnih hraniva svakoj gajenoj biljci na svakoj pojedinoj parceli. Na osnovu analize zemljišta će se precizno odrediti koju je formulaciju mineralnog đubriva potrebno koristiti i njegovu količinu. Ni manje ni više od toga na osnovu i planiranog prinosa. 

Kada je pravo vreme za analizu zemljišta?

Upravo je posle žetve strnina i uljane repice pravo vreme da se počne sa analizom zemljišta, a nastavi po skidanju ostalih biljnih vrsta sa parcela odnosno posle žetve ili berbe suncokreta, soje i kukuruza, kada je zemljište najsiromašnije hranljivim elementima jer su ih biljke putem prinosa iznele, kada se lako može ući u parcelu ili pri podizanju novih zasada.

"Ovu agrotehničku meru u poslednje vreme sve više poljoprivrednih proizvođača prihvata kao neophodnost. Za ovu meru se opredeljuju novi, mlađi proizvođači, ali isto tako i oni koji su dugo u poljoprivredi i poseduju iskustvo u ovom poslu jer se danas potpuna sledljivost u procesu poljoprivredne proizvodnje ne može zamisliti bez analize zemljišta i đubrenja po meri njive i useva", poručuju iz kompanije Victoria Logistic.

Ova mera je regulisana i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015 i 80/2017), gde je u oblasti III zaštita poljoprivrednog zemljišta, pod Kontrolom plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i količini unetog mineralnog đubriva i pesticida u obradivo poljoprivredno zemljište, regulisana u Članu 21, gde se navodi:

"Radi zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta od prve do pete katastarske klase i obezbeđenja pravilne upotrebe mineralnih i organskih đubriva i pesticida vlasnik, odnosno korisnik obradivog poljoprivrednog zemljišta vrši kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i evidenciju količine unetog mineralnog đubriva i pesticida. Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i količine unetog mineralnog đubriva i pesticida vrši se po potrebi, a najmanje svake pete godine."

Upravo je posle žetve strnina i uljane repice pravo vreme da se počne sa analizom zemljišta, (foto: Natalija Kurjak)

Punih 14 godina svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima kompanija Victoria Logistic nudi:

  • uslugu kompletne analize zemljišta,  koja obuhvata izlazak na parcelu i mapiranje, uzimanje uzoraka automatskom sondom sa GPS-om koji beleži tačne koordinate svakog uboda, laboratorijsku analizu i preporuku za đubrenje po meri za željenu biljnu vrstu;
  • uslugu uzorkovanja, koja obuhvata izlazak na parcelu i mapiranje, uzimanje uzoraka automatskom sondom sa GPS-om koji beleži tačne koordinate svakog uboda.

Budite odgovorni prema svojoj zemlji, pozovite nas i uradite uslugu kompletne analize zemljišta. 

Sve potrebne informacije možete dobiti pozivanjem na telefone: 021 4895 470 i 063 650 282, kontakt osoba Vladan Ćirović.


Tagovi

Analiza zemljišta Victoria Logistic Agrotehničke mere Zakon Poljoprivredno zemljište


Autorka

Natalija Kurjak

Više [+]

Natalija Kurjak je direktorka marketinga u kompaniji Victoria Logistic. Urednica je biltena "Za našu zemlju".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao