Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva pšenice
  • 21.09.2020. 11:45

Ako koristite svoje sjeme žita za sjetvu - tretirajte ga od glavnice i gari

Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti sjemensku ili onu dorađenu u sopstvenoj režiji.

Foto: JumpStory
  • 418
  • 66
  • 0

U zemljama EU nije moguće kupiti preparate za zaprašivanje sjemena strnih žita već isključivo kupovinom sjemenske pšenice dobijate gotov proizvod - zaprašeno žito. A kako smo već pisali, ozimi usjevi ove ratarske biljke trebalo bi biti uskoro posijani. Kako bi prinosi iduće godine bili dobri, a kvalitet zadovoljavajuć, vrlo je važno da sjeme bude deklarisano.

Stručnjaci kažu - deklarisano sjeme pšenice najsigurniji izbor za sjetvu

Međutim, veliki broj proizvođača odlučiće se za sjetvu sopstvene merkantilne pšenice. Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gar na ječmu. Ako su ove bolesti prisutne, plasman je onemogućen. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu i zato treba koristiti sjemensku pšenicu ili dorađenu u sopstvenoj režiji, navodi stručnjak za zaštitu bilja, Dragana Urošević.

Glavnica se prenosi sjemenom

Ukoliko se kao proizvođač, odlučite za sjetvu sopstvenog sjemena, obavezno ga treba tretirati od glavnice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici).

U pitanju je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi sjemenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se navedena žitarica sije u monokulturi.

Sjeme usvaja aktivnu materiju tokom bubrenja i klijanja

Za ovu namjenu možete koristiti preparate iz hemijske grupe "triazola" koji inhibiraju sintezu ergosterola i djeluju i preventivno i sistemično i "ditiokarbamata" čije je dejstvo isključivo preventivno i sprječava procese ćelijskog disanja. 

Tavansko ili deklarisano sjeme?! Šta kažu stručnjaci?

Preparati koji sadrže aktivnu materiju tebukonazol primjenjeni na pravi način i u preporučenim dozama 50 ml na 100 kg sjemena uz dodatak 0.5 l vode, mogu zaraženu pšenicu osloboditi od glavnice. Tretirano sjeme navedenih vrsta žita usvaja aktivnu materiju prilikom bubrenja i klijanja. Na taj način pružena mu je zaštita od bolesti koje se prenose zemljištem, kao i sjemenskim putem, ističe ovaj stručnjak.


Tagovi

Sjeme pšenice Sjetva pšenice Tretiranje sjemena Deklarisano sjeme Glavnica pšenice Zaprašivanje sjemena


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas