Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 19.02.2023. 12:00
  • Zaječarski okrug, Knjaževac

Šta je isplativije: Praviti sir ili prodati mleko?

Neki smatraju da je bolje praviti i prodavati kvalitetan kravlji sir, dok je drugima lakše da mleko prodaju otkupnim stanicama, jer je u tom slučaju rad dosta manji.

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 1.110
  • 296
  • 2

Proizvođači mleka u Srbiji su se u proteklom periodu susreli sa brojnim izazovima između ostalog i sa niskom otkupnom cenom mleka što je prouzrokovalo proteste i negodovanja u čitavoj zemlji. Međutim, kako bi se proizvodnja isplatila, proizvođači smatraju da bi realna otkupna cena mleka trebalo da bude 80 dinara po litru. Takođe, redovna isplata subvencija podstiče stočare da povećaju broj grla, čime se povećava i isplativost same proizvodnje.

S druge strane, neki smatraju da je bolje praviti i prodavati kvalitetan kravlji sir, dok je drugima lakše da mleko prodaju otkupnim stanicama, jer je u tom slučaju rad dosta manji. Dragana Cvetković Jakovca kod Knjaževca već godinama pravi kravlji sir za koji mnogi smatraju da je među najukusnijim u kraju.

"Osnova dobrog sira je kvalitetno mleko, zbog toga je izuzetno važna pravilno balansirana ishrana krava tokom perioda laktacije što podrazumeva pripremu specijalne mešavine mlevenog žita, mekinja, rezanaca i vitamina uz dodatak kabaste hrane; livadskog sena, kukuruzovine i slično. Takozvana jarma daje se dva puta dnevno u količini oko 10 kilograma, sa ili bez dodatka vode, u našem slučaju bez. Uz kvalitetnu i redovnu ishranu, simentalka daje i do 25 l mleka dnevno", ističe Cvetkovićeva.

"Slađe" napraviti sir

Prema rečima naše sagovornice postupak pravljenja sira nije komplikovan, s obzirom da ona to radi duži niz godina.

Osnova dobrog sira je kvalitetno mleko (foto: Jovana Cvetković)

"Nakon muže, mleko je neophodno procediti u čistu kantu, a potom dodati sirište čija količina zavisi od količine mleka. Na 10 litara treba staviti jednu kašiku sirišta. Potom se mleko ostavi na temperaturi do 25 stepeni, 10 do 12 sati, zatim se sipa u maramu kako bi se ocedilo i tako oceđeno se nakon 10 sati sipa u kantu. Na kraju se doda so po ukusu", kaže naša sagovornica i dodaje da nikada nije precizno merila koliko joj je mleka neophodno kako bi se dobio jedan kilogram sira.

Takođe, Cvetkovićeva ističe da je potražnja za sirom uvek velika. Prodaje ga na pijaci, ali i mušterijama van Knjaževca. Cena je 600 dinara po kilogramu.

"Možda je lakše prodati mleko, ali je slađe napraviti sir uprkos obavezama koji taj posao zahteva", kaže.

Sa druge strane proizvođači mleka ne odustaju od činjenice da će otkupna cena u narednom periodu biti nešto viša kako bi se uloženi rad i trud isplatio.

Cena i aflatoksin

Miroslava Savić iz istog mesta godinama prodaje mleko otkupljivaču koji dolazi svaki drugi dan.

"Na dnevnom nivou imamo oko 100l mleka. Svakako da je isplativije kada je veći broj grla, ali trenutno čuvamo samo pet krava. Otkupna cena mleka je 70 dinara po litru, što svakako nije loše, ali se kao i svi borimo da bude bar za deset dinara više", ističe Savićeva.

Na 10 litara treba staviti jednu kašiku sirišta​​​​

Ono što takođe zadaje glavobolje poljoprivrednim proizvođačima je svakako prisustvo aflatoksina u mleku čija koncentracija ne sme da pređe 0,25 mikrograma po litru.

"S obzirom da je godina iza nas bila izuzetno sušna i pogodna za pojavu plesni na kukuruzu, imali smo sreće da nas takav slučaj nije zadesio, pa nije došlo do problema sa povećanom koncentracijom aflatoksina u mleku", kaže naša sagovornica.


Tagovi

Prodavanje mleka Otkupna cena mleka Pravljenje sira Cena sira Dragana Cvetković Miroslava Savić


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D