Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita porekla
  • 10.08.2020. 18:00

Rumunsko vino "Adamklisi" zaštićeno oznakom geografskog porekla

Vina proizvedena pod imenom "Adamklisi" mogu biti bela, crvena ili roze, a dolaze sa područja sa dugom tradicijom u uzgoju vinove loze u regiji Dobrudža u Istočnoj Rumuniji, između Crnog mora i Dunava.

Foto: Depositphotos/gustavofrazao
  • 78
  • 239
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahtev za upis vina Adamklisi iz Rumunije u registar proizvoda Zaštićene oznake geografskog porekla.

Zahtev je predat još u martu 2016. godine, a odobren je krajem jula ove. Tako se ovo vino pridružilo spisku od 1.170 proizvoda koji već nose ovu oznaku. 

Vina proizvedena pod imenom "Adamklisi" mogu biti bela, crvena ili roze, a dolaze sa područja sa dugom tradicijom u uzgoju vinove loze u regiji Dobrudža u Istočnoj Rumuniji, između Crnog mora i Dunava. Proizvode se u okrugu Constanca, u blizini sela Adamklisi, Abrud, Haceg, Urluja i Zorile.

Vina su uglavnom voćne arome

Kako se pojašnjava u odluci Evropske komisije, bela vina su uravnotežena, imaju dobru kiselost, intenzivan aromatski profil i kompleksan cvetni buke; boje su od svetlo žute preko žute s nijansama zrele pšenične slame do žutozelene.

Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost

Arome obuhvataju raznoliko tropsko voće, među kojima dominiraju citrusi, a posebno crvena narandža, u kombinaciji sa intenzivnim aromama banane i ananasa, te ogrozda, grejpfruta i cveta bazge.

Ružičasta vina, u različitim tonovima boje, od svetlo do intenzivno ružičaste, odlikuju se vrlo dobrim sadržajem vinske kiseline, koja im daje posebnu svežinu i naglašava njihove specifične arome. Akumuliranjem velike količine antocijanina nastaju vina sa blagim notama ruže koja imaju ukus trešnje i crvene narandže, s intenzivnim tonovima bele ribizle. 

Crna se odlikuju intenzivnom bojom, koja je tamno crvena dok je mlado i rubin-crvena tokom kratkog vremena starenja, te akumulacijom šećera, antocijanina i polifenola, čime nastaje kombinacija učesnika pogodna za proizvodnju ekstraktnih vina.

Imaju aromu šumskog voća, posebno prezrelih borovnica, badema i gorkih crnih trešanja, u kombinaciji sa začinima kao što su crni i zeleni biber, blago prodimljene suve šljive sa bukeom sveže pokošenog sena i naglašenim bukeom crne ribizle, a sve to s baršunastim taninima u pozadini.

Specifikaciju proizvoda pronađite ovde.

Proizvodnja vina dopuštena je od treće godine proizvodnje grožđa kako bi se očuvala specifičnost geografske oznake Adamklisi, što rezultira vinima s dobrom akumulacijom šećera, antocijanina i polifenola i ujednačenom alkoholnom jakosti od 12,5 odsto do 13 odsto vol.

Vrsta zemljišta (depoziti lesa, karbonati povoljni posebno za crna vina) s vremenom je omogućila specifično održavanje vinograda, a u poslednje vreme tome je pridodat i certifikovani sadni materijal prilagodljiv pedoklimatskim uslovima na području Adamklisija, odnosno plemke visokoproduktivnih klonova na podlogama s velikom otpornošću na vruća i suva leta i hladne zime sa snažnim vetrovima, stoji između ostalog u opisu. 

Visoravni u tom delu Rumunije imaju tlo bogato gvožđem i magnezijumom, a više od 1.800 sati sunca godišnje utiče na rast i raniju zrelost. U grožđu se skuplja više polifenola i antocijanina pa tako nastaju vina koja su uglavnom voćne arome.


Tagovi

Adamklisi Rumunija Oznaka geografskog porekla Vino


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.