Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničena cijena
  • 05.08.2022. 09:00

Od 9. avgusta nova cijena hljeba u Srbiji

Procijenjeno je da povećanje cijena neće značajno uticati ni na standard potrošača

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 123
  • 14
  • 0

Ministarstvo trgovine Srbije saopćilo je da je Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna "T-500", koju je donijela Vlada Srbije, ograničena maloprodajna cijena hljeba od brašna T-500 na 53,50 dinara (0,87 KM), dok je maksimalna proizvođačka cijena ograničena na 45,88 dinara (0,74 KM).

Također, ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cijenu za sve ostale vrste hljeba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 posto. Imajući u vidu da je marža šest posto, a da se hljeb uglavnom isporučuje direktno u trgovini na malo, tako da je to i ukupna marža trgovaca na malo, zaključeno je da se povećanje cijene neće odraziti na njihovo poslovanje.

Uredba je donijeta kako bi se zaštitilo tržište i spriječile deformacije u formiranju cijena ovog proizvoda, a imajući u vidu da se u strukturi cijena najveći dio troškova odnosi na brašno čija se cijena mijenjala. Procijenjeno je da povećanje cijena neće značajno uticati ni na standard potrošača.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primjenjuje se od 9. avgusta i važit će 30 dana.


Tagovi

Hljeb Brašno Cijena hljeba Srbija Vekna hljeba Uredba


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁