Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 03.08.2019. 15:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Pale

Mjesečno proizvode 6.000 litara mlijeka, a mogli bi 30.000 - Pađeni bi sve otkupili

Ulaskom firme Pađeni na područje Pala došlo je do porasta proizvodnje mlijeka. Proizvođači su zainteresovani da zajedno sa nama nađu načine za povećanje te proizvodnje, kaže Boško Jugović, načelnik Opštine Pale.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 397
  • 26
  • 0

Proizvodnja mlijeka u opštini Pale na mjesečnom nivou trenutno iznosi više od 6.000 litara. No, kapaciteti su mnogo veći, zbog čega u bilećkoj mljekari Pađeni smatraju da bi realno bilo da ona otkupljuje oko 30.000 litara mjesečno sa područja ove opštine. Takođe, spremni su da otkupe i sve raspoložive količine iz cijele Republike Srpske, prenose na stranicama Opštine Pale, čiji je načelnik, Boško Jugović, toj temi razgovarao sa direktorom Pađena Nenadom Vukojem.

Jugović je otvorio mogućnost da opština obezbijedi određene podsticaje za bolje uslove u kojima rade paljanski poljoprivrednici, poput pomoći za nabavku stočne hrane, zakupa zemljišta i slično. 

Akcenat na malim proizvođačima 

"Ulaskom firme Pađeni na područje Pala došlo je do porasta proizvodnje mlijeka. Proizvođači su zainteresovani da zajedno sa nama nađu načine za povećanje te proizvodnje", rekao je Jugović prema čijim je riječima, cilj ovog sastanka analiza dosadašnje saradnje da bi se ostvarili još bolji poslovni rezultati koji bi bili od obostrane koristi i za proizvođače mlijeka i za firmu Pađeni. 

Akcenat je stavljen na proizvođače koji proizvode male količine mlijeka, a privređuju u ruralnim i udaljenim mjestima u opštini Pale. 

Prema riječima Nenada Vukoje, Pađeni svakodnevno rade na proširenju mreže dobavljača mlijeka i mljekara je spremna da otkupi sve raspoložive količine sa područja cijele Republike Srpske i ljeti i zimi. Potvrdio je da prerada mlijeka u mljekari Pađeni bilježi konstantan rast tako da će ova godina biti jedna od najboljih do sada. 

Vukoje je dodao da se dnevno sa sarajevsko-romanijskog platoa, uključujući Кalinovik, Zvornik i Rudo, otkupljuje oko 25.000 litara mlijeka za Pađene. 

Za ekstra klasu mlijeka 0,25 feninga po litru

Jelena Mićić, rukovodilac Područne jedinice Sokolac Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva RS, rekla je da Ministarstvo ulaže velika sredstva u sektor mljekarstva i izdvaja najveću premiju u regionu koja ove godine iznosi 0,25 feninga po litru za ekstra klasu mlijeka. 

Prema njenim riječima, na području opština Rogatica, Sokolac i Han Pijesak proizvodnja mlijeka je udvostručena, pa i utrostručena. 

Ona smatra da će posjeta direktora Pađena rezultirati većom proizvodnjom i otkupom mlijeka i na opštini Pale, tim prije jer ova firma redovno i na vrijeme vrši isplatu prema svojim dobavljačima mlijeka. 

Treba napomenuti kako je mljekara Pađeni osnovana 1999. i početni kapacitet je bio skromnih 130 litara mlijeka na dan proizvedenog sa istog terena. 

Ona je danas savremno opremljen pogon koji ima dnevni kapacitet prerade do 50.000 litara svježeg mlijeka, koje se otkupljuje od oko 950 kooperanata sa područja 16 opština Hercegovine, Romanije i Podrinja, navedeno je na sajtu ovog preduzeća.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekara Pađeni Opština Pale Boško Jugović Nenad Vukoje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.